Kineska TV: Američkom sporazumu nedostaje suština

Izvor: Blic, 01.Avg.2011, 19:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kineska TV: Američkom sporazumu nedostaje "suština"

PEKING - Kineska državna televizija je danas kritikovala američki sporazum o podizanju limita za dug, dogovoren sinoć u poslednjem trenutku kako bi bio sprečen bankrot najveće svetske ekonomije.

Sporazum sadrži "više pompe i ceremonije, nego suštine," prenela je kineska TV.

Sporazum, koji je posle teških pregovora obelodanio predsednik Sjedinjenih Američkih Država Barak Obama, predviđa povećanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << limita za dug od 14,3 biliona dolara za najmanje 2,1 bilion dolara i smanjenje budžetskih izdataka za više od 2,4 biliona dolara.

"Američki poreski obveznici i vlasnici obveznica u svetu su iznenada shvatili da je dužnička kriza samo instrument, da je glavna briga da se stekne više političkog kapitala za predstojeće predsedničke izbore," objavila je Centralna televizija Kine u retkom osvrtu na taj sporazum.

Vlada Narodne Republike Kina još nije zvanično reagovala na taj sporazum koji će, kako se nada, sprečiti katastrofalni bankrot najveće svetske ekonomije. Taj sporazum još treba da danas kasnije bude odobren u oba doma Kongresa u Vašingtonu.

"Onaj ko pozajmi jedan milion dolara, ima dužnika u šaci, a onaj ko pozajmi milijardu dolara taj je takođe upao u zamku", smatra "Zidojče cajtung".

Najnoviji američki podaci pokazuju da je NR Kina, druga po veličini privreda u svetu, daleko najveći vlasnik američkog duga, sa 1,16 biliona dolara, koliko je u maju imala u vlasništvu.

U Pekingu je zbog čega izražavana zabrinutost za investicije NR Kine u SAD.

Kineski državni mediji su prošle sedmice kritikovali SAD zbog nesuglasica u pregovorima o povećanju granice za zaduživanje, upozorivši da zakonodavci u Vašingtonu time rizikuju da depresiraju dolar, podstaknu globalnu inflaciju i gurnu međunarodnu privredu u još jednu recesiju.

Nemački list "Zidojče cajtung" primećuje kako je Odgovornima u Pekingu jasno da ne mogu tako lako da prodaju američke obveznice, pa moraju biti veoma oprezni sa daljim potezima kako ne bi došlo do širenja straha i panike.

"Brzo okretanje leđa dolaru nije moguće, jer to bi ga obezvredilo. Sa druge strane, brz prelazak na evro-rezerve u Evropi nije dobrodošao, jer bi naglo jačanje evra uticalo na poskupljenje evropskog izvoza," ukazao je nemački dnevnik sa najvećim brojem čitalaca.

Dnevnik koji izlazi u Minhenu dalje navodi kako bi prodaja američkih obveznica takođe snažno oslabila dolar u odnosu na kineski juan, što bi veliki udarac za dalekoazijsku ekonomiju, koja je u velikoj meri zavisna od izvoza, pre svega izvoza jeftinih proizvoda u SAD.

Povezane vesti: Amerika odahnula: Prihvaćen Obamin predlog o povećanju granice zaduživanja Predstavnički dom odbacio plan demokrata Obama pozvao na hitan kompromis SB: Kriza u SAD i evro zoni će uticati na Srbiju Najveće banke u SAD traže dogovor o povećanju limita duga

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.