Jahjaga: Uspeh dijaloga Beograda i Prištine u interesu svih

Izvor: Blic, 28.Maj.2011, 18:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jahjaga: Uspeh dijaloga Beograda i Prištine u interesu svih

Kosovska predsednica Atifete Jahjaga izjavila je u Varšavi, na večeri lidera centralne i jugoistočne Evrope koju je organizovao predsednik SAD Barak Obama, da je u interesu svih da dijalog Beograda i Prištine uspe i pruži evropska rešenja.

Jahjaga je sinoć u poljskom glavnom gradu, u obraćanju učesnicima samita lidera centralne i jugoistočne Evrope, pozvala zemlje koje još nisu priznale Kosovo da to učine.

Rumunski predsednik nije došao zbog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << učešća Kosova

U radu samita iz istog razloga ne učestvuje ni rumunski predsednik Trajan Basesku, dok je na skup, i pored najave da neće učestvovati, došao slovački predsednik, ali pošto je dobio uveravanja da Kosovo neće biti predstavljeno kao država. Slovačka i Rumunija nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

"To bi bilo u skladu sa slobodno izraženom voljom svih građana moje zemlje, te će služiti stabilnosti regiona", kazala je Jahjaga, koja se, kako je saopštio njen kabinet u Prištini, na zajedničkoj večeri susrela s Obamom.

Govoreći o dijalogu s Beogradom, ona je podsetila da je započet proces razgovora "o praktičnim pitanjima koja olakšavaju život građana i normalizuju odnose dve zemlje”.

Predsednica Kosova učestvuje na samitu u Poljskoj bez isticanja naziva koji bi Kosovo predstavili kao državu.

Samitu ne prisustvuje predsednik Srbije Boris Tadić jer nije obezbeđeno asimetrično predstavljanje Kosova u odnosu na ostale učesnike, što je neophodno za skupove na ovako visokom nivou.

Povezane vesti: Ketrin Ešton iduće nedelje u Beogradu i Prištini Stefanović: U junu očekujemo konkretna rešenja Završen prvi dan četvrte runde dijaloga Beograd-Priština I podela Kosova je moguća EU: Mogu da uslede novi kontakti Beograda i Prištine

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.