Jahjaga: Kosovo ima jasnu viziju

Izvor: B92, 16.Feb.2012, 16:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jahjaga: Kosovo ima jasnu viziju

Vašington, Priština -- Predsednica Kosova Atifete Jahjaga ocenila je da Kosovo 4. godinu nezavisnosti obeležava sa jasnom vizijom i putem u procesu evropskih integracija.

Kosovo je do sada priznalo 87 zemalja sveta.

Govoreći na svečanoj sednici Skupštine Kosova posvećenoj godišnjici proglašavanja nezavisnosti, Jahjaga je rekla da Kosovo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zaslužuje bolju budućnost.

"Mi radimo za bolju budućnost. Mi ćemo pretvoriti naše snove u realnost, jer imamo volju, imamo hrabrost, imamo posvećenost i imamo podršku naših međunarodnih prijatelja", kazala je Jahjaga.

Ovaj dan čini da se osećamo ponosni zbog mukotrpnog puta koji smo prevalili i koji je bio ispunjen žrtvama, rekla je Jahjaga.

"Čini da se, ceneći svoja dostignuća, setimo svih onih koji su se žrtvovali, koji su pali na oltaru slobode i koji su radili za dobrobit naroda i domovine da bismo mi danas bili slobodni i suvereni na svom tlu i da bi gradili slobodnu i nezavisnu državu Kosovo", rekla je predsednica Kosova.

Ona je rekla da su dva simbola za budućnost Kosova i nekadašnji predsednik Kosova Ibrahim Rugova i jedan od osnivača Oslobodilačke vojske Kosova Adem Jašari.

Jahjaga je rekla da Kosovo na svom putu nije bilo samo i da je imalo podršku SAD, zemalja Evropske unije i NATO.

Ona je ocenila da je nezavisnost Kosova nepovratan proces koji nema alternative.

"Mi smo faktor mira i stabilnosti u regionu i šire, razvijamo dobrosusedske odnose i dajemo dobar primer međusobnog poštovanja i saradnje. Procesi se ne vraćaju natrag i niko ne može stvarati privid da proces nezavisnosti Republike Kosovo nije okončan", kazala je kosovska predsednica.

Obama uputio čestitku Prištini

Predsednik SAD Barak Obama čestitao je Atifeti Jahjagi godišnjicu nezavisnosti Kosova, koju su vlasti u Prištini jednostrano proglasile 2008.

Obama je u telegramu poručio da će SAD ostati "snažan" partner i da Kosovo "uvek može računati na konstantnu podršku Amerike".

Obama je naveo da je Kosovo, od proglašenja nezavisnosti pre četiri godine, "postiglo važan napredak u izgradnji multietničke, pluralističke i tolerantne demokratije".

"Pomoću vašeg angažovanja i vašim zalaganjem za daljim političkim, ekonomskim i reformama vladavine zakona, ja sam veoma ubedjen da će

Kosovo uspeti da obezbedi punu integraciju u evroatlantskoj zajednici", naveo je Obama i Jahjagi poručio da Kosovo nastavi da radi na izgradnji "jedne bolje budućnosti za sve gradjane Kosova".

Vlasti u Prištini su jednostrano proglasile nezavisnost 17. februara 2008. godine.

I američka televizija CNN čestitala je Kosovu četiri godine nezavisnosti.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Obama čestitao Jahjagi

Izvor: Politika, 16.Feb.2012

PRIŠTINA – Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Barak Obama čestitao je danas kosovskoj predsednici Atifeti Jahjagi godišnjicu nezavisnosti Kosova, koje su vlasti u Prištini jednostrano proglasile 17. februara 2008. godine...Obama je u telegramu poručio da će SAD ostati „snažan” partner...

Nastavak na Politika...

Kosovo ima jasnu viziju evrointegracija

Izvor: NaDlanu.com, 16.Feb.2012

Predsednica Kosova Atifete Jakjaga u četvrtak je ocenila da Kosovo četvrtu godina nezavisnosti obeležava sa priznanjem 87 zemalja sveta i jasnom vizijom i putem u procesu evropskih integracija... Govoreći na svečanoj sednici Skupštine Kosova posvećenoj godišnjici proglašavanja nezavisnosti,...

Nastavak na NaDlanu.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.