Istorijski preokret SAD prema Kubi

Izvor: B92, 17.Dec.2014, 19:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Istorijski preokret SAD prema Kubi

Američki predsednik Barak Obama rešio je da preispita odnose sa Kubom, nakon oslobađanja Alana Grosa. Vreme je za novi pristup, izjavio je Obama.

Danas je, u okviru šireg sporazuma o razmeni zatvorenika, na slobodu na Kubi izašao Amerikanac Alan Gros, a tri Kubanca, špijuna, puštena su u SAD.

Gros je stigao u SAD posle skoro pet godina provedenih u zatvoru na Kubi, a na aerodromu ga je dočekala >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << porodica.

Ovaj događaj predstavlja prekretnicu u odnosima dve zemlje, a tajne diplomatske aktivnosti vođene ovim povodom iznedrile su promenu kursa politike SAD prema zemlji koju gotovo pola veka drži u izolaciji, Obamina administracija je, naime, objavila dokument u kom je predstavila šta želi da promeni u politici prema Kubi.

Kako prenosi Gardijan sažetu verziju, jedna od tačaka nove politike je uspostavljanje diplomatskih odnosa sa Kubom, koji su prekinuti 1961.

Takođe, kako se navodi, planira se ponovno otvaranje ambasade u Havani, u cilju kontakata na visokom nivou, naročito zbog migracija između ove dve zemlje.

Stoji da treba obnoviti pregovore sa Kubom u vezi sa temama kao što su imigracija, ljudska prava, trgovina ljudima, borba protiv narkotika...

Embargo Amerike prema Kubi traje već pola veka i ta zemlja živi u siromaštvu, ali uprkos svemu, sankcije nisu slomile komunistički režim. O tome čitajte u posebnoj vesti OVDE.

U dokumentu se navode nova pravila koja se tiču dosadašnje politike zabrane putovanja, koja će podrazumevati da se slobodnije putuje. Takođe podrazumeva se promena kursa dosadašnje politike ministarstava za finansije i trgovinu SAD prema toj zemlji.

Takođe na papiru stoji da će plan pomoći, koju SAD žele da sprovedu, omogućiti veći protok informacija, što podrazumeva da će telekomunikacije i internet biti slobodniji i da će slobodnije raditi na Kubi.

Što se tiče omogućavanja slobodnijeg putovanja, ono će podrazumevati dostupnost viza za državne službenike i njihove porodice, novinare, naučnike, istraživače, religijske grupe, humanitarne organizacije, uvoznike i izvoznike itd.

"Političke promene olakšavaju Amerikancima da obezbede poslovnu obuku za privatna kubanska preduzeća i male farmere, kao i da pruže drugu podršku za kubansku privredu koja se rađa“, navodi se u dokumentu.

Najavljeno je povećanje pomoći za kubanske državljane, osim kad su u pitanju pojedini zvaničnici vlade i članovi Komunističke partije.

Najavljeno je i da će biti omogućen izvoz za više roba na Kubu, kao što su građevinski materijal i poljoprivredne alatke.

Pojedinim institucijama SAD će biti dozvoljeno da otvore tekuće raćune u kubanskim finansijskim institucijama.

Posetiocima Kube će biti dozvoljena upotreba kreditnih i platnih kartica SAD, navodi se.

Biće dozvoljeno da se na Kubu plasira mnogo više proizvoda iz oblasti moderne tehnologije, uključujući softvere, hardvere, i ostale komponente potrebne za telekomunikacione sisteme.

Biće dozvoljeno da se uradi i infrastruktura za internet i telefonske usluge između Kube i SAD, stoji u dokumentu.

Što se diplomatije tiče, kako je navedeno, Kuba i SAD će pokušati da raščiste nerešene probleme u vezi sa pomorskom granicom u Meksičkom zalivu, a u pregovore će da bude uključen i Meksiko.

Predsednik Obama je naložio državnom sekretaru Džonu Keriju da preispita to što je Kuba označena kao "država sponzor terorizma", kakav status ova zemlja ima od 1982. godine, u Americi.

SAD neće opozvati učešće Kube na Samitu Amerike 2015. godine, takođe se navodi u delovima dokumenta, koje je preneo Gardijan.

U svom govoru danas, Obama je jasno rekao da on ne može da promeni mnogo što se tiče embarga. "Embargo koji je nametnut decenijama je kodifikovan u zakonodavstvu".

"Gledaću da ohrabrim Kongres za poštenu i ozbiljnu debatu o ukidanju embarga", naveo je Obama.

Američki predsednik je rekao da se istorija ne može promeniti. "Vreme je za novi pristup", rekao je Obama dodajući da dosadašnje mere nisu donele nikakve rezultate ni Americi ni kubanskom narodu.

"Ovo je istorijsko poglavlje među narodima Amerike", rekao je Obama.

Znamo da je bolje ohrabriti i podržati reforme nego uvesti politiku koja će dovesti do kolapsa izolovane zemlje, kaže Obama koji je dodao da SAD ovim pozivaju Kubu da prekine nepotrebne restrikcije u svojoj politici, u socijalnim i ekonomskim merama.

On dodaje da američka vlada veruje da nijedan Kubanac ne sme biti uhapšen ili podvrgnut batinama zbog svojih uverenja. Kako je kazao, kubanski radnici treba da budu slobodni da formiraju sindikate.

"Kubanci imaju izreku : 'No es facil' (nije lako), ali danas SAD žele da budu partner u tome da život običnih Kubanaca bude malo lakši, više slobodan i prosperitetniji", dodao je Obama.

Govoru je prethodio telefonski razgovor predsednika SAD i Kube. Jedan od pokretača ove promene, koja se može označiti kao istorijska, je pismo pape Franje, koje je uputio obojici lidera.

Obama se u svom obraćanju zahvalio papi, koji pokušava, kako je rekao, da svet napravi onakvim kakav treba da bude, a ne da bude ovakav kakav jeste.

On se takođe zahvalio svom diplomatskom timu koji je bio uključen u brojne, tajne kontakte poslednjih meseci, kako bi do ovog pomaka u odnosima dve zemlje, i do oslobađanja humanittarnog radnika Alana Grosa došlo.

"Todos somos Americanos (svi smo Amerikanci)... Danas Amerika bira da odseče okove iz prošlosti. Za kubanski narod, za američki narod, za svet...", rekao je Obama.

Bela kuća nije isključila mogućnost da predsednik Obama poseti Havanu.

Istovremeno sa govorom Obame, javnosti se obratio i Raul Kastro.

Predsednik Kube Raul Kastro, s druge strane, obratio se kratko novinarima. On je objavio da su njihova tri agenta puštena danas.

"Kao što je Fidel rekao u julu 2011. godine - oni će se vratiti", rekao je Kastro.

Radi se o špijunima koji su bili zarobljeni u SAD više od 20 godina.

Kastro je rekao da je razgovarao sa američkim sekretarom Kerijem o normalizaciji odnosa između dve zemlje, dodajući da je odluka predsednika Obame zaslužila "poštovanje i zahvalnost". On se takođe zahvalio Vatikanu, papi Franji i Kanadi na podršci u čitavom procesu, prenosi Gardijan.

Ali, naglasio je da ima još mnogo toga da se uradi. "Ekonomska blokada SAD i dalje ostaje na snazi, izazivajući ogromnu štetu našem narodu... To mora da se završi", rekao je Kastro.

On je potvrdio reči američkog predsednika Baraka Obame da je blokada zasnovana na zakonu, ali je dodao da bi predsednik Obama mogao da ga modifikuje svojim zahtevom.

Kastro je pozvao vladu SAD da usvoji mere koje će biti od koristi za obe zemlje.

"Priznajemo da imamo mnogo fundamentalnih razlika o temama kao što su nacionalni suverenitet, demokratija, ljudska prava i po pitanju spoljne politike, ali mi potvrđujemo našu spremnost da razgovaramo o svim ovim temama", naveo je kubanski lider.

Kastro je pozvao vladu SAD da ukloni prepreke između zemalja, koje, kako je naveo, dele porodice - posebno je pozvao na ponovno uspostavljanje direktnih letova, omogućavanje slanja poštanskih pošiljki i uspostavljanje telekomunikacija.

"Napredak koji smo već napravili pokazuje da je moguće da se pronađu rešenja za naše probleme", rekao je on.

Kastro je dodao i da je Kuba je oslobodila Grosa iz "humanitarnih razloga" .

Članovi Kongresa napali su predsednika Obamu da "opravdava diktatora i tiranina", a od pojedinih je stigao i signal da će pokušati da blokiraju svaki pokušaj da se ukine ekonomski embargo.

"Ono što oni treba da urade da bi bio ukinut embargo to je da postanu demokratija", rekao je senator Marko Rubio, republikanac sa Floride, dodajući da u Kongresu nema podrške za to. "Barak Obama je najgori pregovarač među predsednicima od Džimija Kartera", rekao je on za Foks njuz.

U međuvremenu Kanada, koja je imala svoju ulogu u tajnim pregovorima dve zemlje, poslala je čestitke. Premijer Kanade Stiven Harper je izjavio da podržava buduću Kubu koja će da "prigrli punu slobodu i vladavinu prava".

Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije, Sergej Rbjakov, takođe je pozdravio današnje vesti. "Mi to vidimo kao korak u dobrom smeru", izjavio je za Interfaks Rbjakov. On se osvrnuo na sankcije SAD, koje, zbog događaja u Ukrajini, pogađaju sada i njegovu zemlju:

"Mi ne verujemo da izricanje sankcija SAD bilo kojoj zemlji ima legitimnu osnovu i i pravni osnov", rekao je Rbjakov.

Današnju odluku SAD pozdravili su generalni sekretar UN Ban Ki Mun, šefica evropske diplomatije Federika Mogerini, papa Franja...

Gros je, obraćajući se novinarima, po dolasku u SAD rekao da je danas (jevrejski praznik) Hanuka, i da je to najbolja Hanuka koju će slaviti. "Hvala predsedniče Obama na svemu što ste uradili... Danas i ranije", dodao je oslobođeni Gros.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.