Izvor: Radio Slobodna Evropa, 04.Dec.2014, 21:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Irak: SAD vojnici imaju imunitet

Vlada SAD je postigla sporazum sa Bagdadom o "privilegijama i imunitetu" za američke vojnike stacionirane u toj bliskoistočnoj državi.

Novi američki ambasador u Iraku Stjuart Džons je rekao da je irački premijer Hajder al-Abadi pružio uveravanja koja su potrebna SAD, da će američki vojnici dobiti imunitet.

Predsednik SAD Barak Obama odobrio je prošlog meseca raspoređivanje dodatnih 1.500 američkih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << vojnika kao pomoć iračkim snagama, čime se njihov broj u Iraku popeo na 3.100.

Pod režimom bivšeg iračkog premijera Nurija al-Malikija, imunitet za strane vojnike bio je glavna tačka sporenja između Vašingtona i Bagdada, što je naposletku dovelo do odluke o povlačenju svih preostalih američkih vojnika krajem 2011.

"To je bila drugačija situacija i ti vojnici su imali drugačiju ulogu", rekao je Džons.

SAD pojačavaju napore u borbi protiv ekstremista Islamske države, a dodatne vojne snage biće uključene u savetovanje i obuku iračkih snaga.

Iračke vojne i bezbednosne snage, na čiju su obuku SAD do sad potrošile milijarde dolara, doživele su neuspeh u prvim danima ofanzive ID, koja je letos zauzela veći deo severnog i zapadnog Iraka, uključujući drugi po veličini grad Mosul.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.