INDONEŽANSKI DŽIHADISTI PLANIRALI ATENTAT NA OBAMU

Izvor: Kurir, 14.Maj.2010, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

INDONEŽANSKI DŽIHADISTI PLANIRALI ATENTAT NA OBAMU

DŽAKARTA - Nedavno pohapšeni indonežanski ekstremisti planirali su niz napada, a među metama su bili američki predsednik Barak Obama, predsednik Indonezije Susilo Bambang Judhojono, strani i državni funkcioneri i hoteli u kojima odsedaju stranci, saopštila je policija.

Policija je u poslednja dva meseca uhapsila i ubila nekoliko ekstremista u akcijama širom Indonezije, sprovedenim pošto je u provinciji Aće otkriven logor za obuku džihadista, podsetio je Rojters. Šef >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << policije Bambang Hendarso Danuri rekao je novinarima da je ekstremistička grupa s bazom u Aćeu planirala da u avgustu, tokom proslave Dana nezavisnosti, izvrši napad na indonežanskog predsednika i druge visoke državne funkcionere i strane goste, i da potom proglasi Indoneziju islamskom državom u kojoj vlada šerijatski zakon.

"Planirali su da na proslavi 17. avgusta napadnu i ubiju državne zvaničnike. Mete su bili svi državni funkcioneri, kao i gosti", rekao je Danuri. Izvor iz snaga bezbednosti naveo je i da su ekstremisti na Dan nezavisnosti nameravali da zauzmu predsedničku palatu i izvedu državni udar.

Islamski pobunjenici su, takođe, želeli da izvedu napade na hotele u kojima odsedaju uglavnom stranci, po ugledu na napade u Mumbaju. Pripadnici ekstremističke grupe Džema al islamija izvršili su u proteklih 10 godina više bombaških napada u Indoneziji.

Stručnjak za obaveštajna pitanja Mardigu Vovi Prasantio, koji je upoznat s policijskom istragom, izjavio je prethodno da dokumenta pronađena tokom policijskih akcija pokazuju da su ekstremisti planirali napad na Obamu, verovatno tokom njegove posete Indoneziji narednog meseca. "Nisu to rekli, ali iz njihovih dokumenata je jasno da je američki lider bio njihov neprijatelj i da je trebalo da bude napadnut", rekao je Mardigu.

Obama, koji je proveo deo detinjstva u Džakarti, trebalo je da poseti Indoneziju u martu, ali je odložio put do sredine juna zbog procedure usvajanja zakona o zdravstvu u Kongresu.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.