Hoće Obama Turke i Jermene da miri

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Apr.2009, 12:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hoće Obama Turke i Jermene da miri

ISTANBUL - Američki predsednik Barak Obama zatražio je tokom sastanka sa šefovima diplomatije Turske i Jermenije da uskoro postignu dogovor o normalizaciji odnosa između te dve susedne zemlje.

Neimenovani američki diplomata rekao je novinarima u Istanbulu da se Obama na marginama foruma "Alijansa civilizacija" sastao sa ministrima spoljnih poslova Turske i Jermenije i od njih zatražio da svoje napore >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ulože ka normalizaciji tursko-jermenskih odnosa i ubrzo postignu dogovor.

Ankara i Jerevan vode razgovore na visokom nivou o uspostavljanju diplomatskih odnosa i otvaranju graničnih prelaza. Dve zemlje se skoro sto godina spore da li je na području Turske nad Jermenima 1915. godine izvršen genocid.

Turska je 1993. godine zatvorila granicu prema Jermeniji u znak solidarnosti sa Azerbejdžanom, koji se u to vreme borio protiv separatista u oblasti Nagorno-Karabah, koje je Jerevan podržavao.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.