G20: Obama očekuje konsenzus lidera

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 01.Apr.2009, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

G20: Obama očekuje konsenzus lidera

London/Pariz -- Predsednik SAD Barak Obama kaže da ne postoje velike razlike između svetskih lidera o načinu delovanja u ekonomskoj krizi i rekao da su one znatno preuveličane.

Obraćajući se novinarima zajedno sa britanskim premijerom Gordonom Braunom, domaćinom samita G-20 koji okuplja vodeće razvijene zemlje i zemlje u razvoju, Obama je rekao da očekuje da će lideri tih zemalja postići "ogroman konsenzus" oko toga kako je najbolje rešavati krizu. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

"Uveren sam da će ovaj sastanak pokazati ogroman konsensus o tome da je potrebno delovati zajedno u rešavanju ovih problema", rekao je Obama i pozvao zemlje da podstiču rast i da zajedno rade na reformi regulative kao i da ne zapadnu u vrstu protekcionizma ili drugih grešaka koje su podstakle Veliku depresiju 1930-ih.

"To je greška koju ne smemo da ponovimo", rekao je Obama.

Predsednik SAD je rekao da je svet sada suočen sa najozbiljnijim izazovom od Drugog svetskog rata, da su SAD tu da slušaju, ne da dele lekcije, ali i da vode u rešavanju krize koja ne poznaje granice.

On je odbacio kritike da je Amerika previše novca izdvojila za svoj program za podsticanje privrede i rekao da su sve zemlje koje učestvuju na samitu usvojile slične stimulativne pakete ali različitih iznosa.

Što se tiče uvrđivanja krivice za globalnu finansijsku krizu Obama je rekao da SAD "svakako imaju da odgovaraju za što-šta" i da regulatorni sistem u SAD nije mogao da prati velike promene u svetskom finansijskom sistemu ali je istakao da se to isto dešavalo u Britaniji, u ostatku Evrope i na drugim mestima u svetu.

On je rekao da ga manje zanima da se bavi utvrđivanjem krivice a više kako ispraviti stvari i da je to "globalni problem" koji zahteva "globalno rešenje".

Lideri zemalja članica su, inače, danas počeli da pristižu u London, gde se sutra održava samit G20, koji se smatra prekretnicom u naporima da se svet izbori sa najgorom ekonomskom krizom još od tridesetih godina prošlog veka. Postoji jak pritisak da u Londonu bude sklopljen sporazum, ali su se javile podele između SAD i Britanije sa jedne strane i kontinentalne Evrope sa druge, a neslaganje se odnosi na ravnotežu između dodatne finansijske stimulativne pomoći i potrebe za primenom kontrole nad radom globalnih medjunarodnih finansijskih institucija.

Britanski premijer Braun rekao je da očekuje "teške pregovore" na sutrašnjem samitu ali je takođe naglasio da je nivo međunarodne saradnje bez presedana i da očekuje da će se postići dogovor oko ekonomskog plana.

"Kao što je predsednik Obama rekao, nikada ranije se svet nije skupio na ovaj način da se suoči sa ekonomskom krizom", rekao je Braun i dodao da veruje da su lideri sveta "nekoliko sati od postizanja sporazuma oko globalnog plana za ekonomsko ozdravljenje i reformu".

On je dodao da je uveren da francuski predsednik Nikola Sarkozi ostati do kraja samita, odbacivši mogućnost da će se ostvariti ranije izrečena Sarkozijeva pretnja da će napustiti samit ako se ne postignu neki konkretni dogovori.

Sarkozi je danas izjavio da Francuska i Nemačka nisu zadovoljne trenutnim predlozima za dogovor koji treba da bude postignut na predstojećem samitu Grupe 20 najrazvijenih zemalja, a takođe je upozorio da neće prihvatiti "lažne kompromise".

Sarkozi nije izričito zapretio da će napustiti samit, ali je istakao da neće učestvovati u bilo kakvom pokušaju da se zaobidju odlučni predlozi za promene. Predsednik Francuske je ponovio da zvanični Pariz i Berlin nisu zadovoljni aktuelnim predlozima.

Francuska i Nemačka insistiraju na odlučnijim merama prema "poreskim oazama" i zahtevaju da te države treba javno prozvati ako se ne povinuju zahtevima da ukinu odredbu o "bankarskim tajnama". Sarkozi upozorava da dogovor o tome još nije na vidiku.

Usvajanje mera za regulisanje rada finansijskih institucija trebalo bi da bude suština višečasovne rasprave na samitu G20, naglasio je Sarkozi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.