Dženeral motors u stečaju

Izvor: RTS, 01.Jun.2009, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Dženeral motors" u stečaju

Automobilska kompanija "Dženeral motors" podnela zahtev za zaštitu tokom stečajnog postupka, kako bi izbegla gašenje. Predsednik Barak Obama podržao početak stečaja posrnulog giganta, koji će dobiti dodatnih 30 milijardi dolara pomoći. Kompanija planira da otpusti 21.000 ljudi.

"Dženeral motors", posrnuli gigant automobilske industrije, koji je više od 100 godina bio deo američkog života, zatražio je od >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << suda zaštitu u bankrotstvu.

Bankrotstvom "Dži-Ema", Vlada dobija 60 odsto vlasništva u kompaniji, čime se povećava prodor države u veliki biznis.

To je najveće industrijsko bankrotstvo u istoriji SAD i bankrotstvo bez presedana jer će federalna vlada uliti nove milijarde dolara u "Dženeral motors".

Podvlačeći izuzetnu ulogu države, predsednik Barak Obama namerava da objavi svoju podršku reorganizaciji nekad najvećeg proizvođača  motornih vozila na svetu, kako što je to učino u aprilu kada je "Krajsler" zatražio zaštitu suda.

Predstavnici administracije su potvrdili da će federalna vlada uliti 30 milijardi dolara u "Dži-Em" da bi mogao da prebrodi bankrotstvo.

To je dodatak sumi od 20 milijardi dolara poreskih obveznika koji je Ministarstvo fnansija već pozajmilo kompaniji.

Novih 30 milijardi treba da pomognu Dži-Emu" da prođe kroz proceduru bankrotstva i ostvari plan svog preobražaja.

Kompanija trenutno nema novca da vodi poslove, odnosno da nastavi da pravi i prodaje automobile.

Dodatne pare će doći iz ostatka fonda od 700 milijardi dolara, namenjenog spasavanju finansijskog sektora.

Zvaničnici administracije kažu da vlada očekuje da će sudski proces trajati 60 do 90 dana.

Ako bude uspešan, "Dži-Em" će iz bankrotstva izaći kao nova, manja kompanija, sa manje zaposlenih, manje fabrika i skresanom prodajnom mrežom.

DžM će zadržati četiri osnovne marke - "ševrolet", "kadilak", "bjuik" i "Dži-Em", a odbaciće četiri druge.

Kompanija planira da otpusti 21.000 ljudi, oko 34 odsto svoje radne snage, i smanji broj prodavaca na 2.600.

Uprkos svog većinskog vlasništva, vlada kaže da namerava da se drži podalje od donošenja poslovnih odluka i da će gledati da se oslobodi svog udela, odnosno da ga proda, "čim to bude moguće."

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.