Džamija i Obama podelili Ameriku

Izvor: Press, 15.Avg.2010, 05:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Džamija i Obama podelili Ameriku

Predsednik SAD Barak Obama javno podržao izgradnju muslimanskog centra u blizini kula Svetskog trgovinskog centra, srušenih u napadu 11. septembra 2001. Amerikanci ogorčeni njegovim stavom
Plan o izgradnji džamije i muslimanskog centra blizu kula Svetskog trgovinskog centra, srušenih u napadu 11. septembra 2001, pokrenuo je žustru debatu u SAD i izazvao podele kako među američkim >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << stanovništvom, tako i među političarima.
Predsednik SAD Barak Obama podržao je predlog o izgradnji džamije, naglašavajući potrebu za verskom tolerancijom i slobodom veroispovesti.
- Kao građanin i kao predsednik verujem da muslimani imaju ista prava da ispovedaju svoju veru, kao i svi drugi u ovoj državi - rekao je predsednik SAD preksinoć na večeri „iftar", tradicionalnom obedu u toku muslimanskog posta ramazana, kojoj su prisustvovale diplomate iz islamskih zemalja i članovi američke muslimanske zajednice.
- Mi smo u Americi i naša posvećenost verskim slobodama mora ostati nepromenjena - poručio je Obama, citirajući prvi amandman Ustava SAD, kojim se garantuju verske slobode, i dodao:
- Cilj Al Kaide nije islam, to je celokupno izobličenje islama. To nisu verske vođe, to su teroristi koji ubijaju nedužne ljude, ženu i decu - rekao je američki predsednik.
Izgradnju kulturnog centra, dva bloka od mesta gde su srušene kule bliznakinje, podržao je i gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg, čija je popularnost, prema rezultatima istraživanja, prvi put u poslednjih pet godina pala ispod 50 odsto.

Toj ideji se, međutim, protive republikanci, kao što su bivši kandidat za potpredsednika Sara Pejlin i bivši predsednik Predstavničkog doma Njut Gingrič.
Amerikanci su, takođe, podeljeni po tom pitanju, na one koji smatraju da to predstavlja provokaciju i izdaju sećanja na žrtve napada, i one koji misle da verski centar i ispovedanje muslimanske vere ne treba povezivati sa islamističkim teroristima.
Protivnici te ideje tvrde da se izgradnjom džamije neposredno pored mesta terorističkog napada 11. septembra 2001. vređa uspomena na žrtve.
- Bol i patnja onih koji su izgubili svoje bližnje nezamisliva je i razumem osećanja koja pokreću ovu debatu - rekao je Obama.
Prema anketi sprovedenoj prošle nedelje, 53 odsto ispitanih Njujorčana ne želi džamiju blizu srušenih kula bliznakinja, a 34 odsto podržava realizaciju projekta.

Agencija AP objavila je istraživanje javnog mnjenja, koje je sproveo CNN, a čiji su rezultati pokazali da se skoro 70 odsto Amerikanaca protivi toj ideji, dok je podržava 29 odsto ispitanika.
Mnoge porodice žrtava pokrenule su kampanju protiv izgradnje džamije i kulturnog centra, a jedan od pokušaja da to spreče predstavljaju reklame sa pitanjem „Zbog čega tu?", koje će se od početka sledeće sedmice pojaviti na 26 autobusa u Njujorku.
Građevinska komisija grada Njujorka je 3. avgusta odbila da starom objektu, koji se nalazi na mestu planiranom za izgradnju, odobri status istorijskog spomenika, čime je omogućeno rušenje te zgrade i podizanje trinaestospratnog muslimanskog kulturnog kompleksa, vrednog 100 miliona dolara.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.