Dogovor Obame i republikanaca

Izvor: B92, 07.Dec.2010, 12:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dogovor Obame i republikanaca

Vašington -- Predsednik SAD Barak Obama postigao dogovor s republikancima u Kongresu o privremenom produžetku važenja poreskih olakšica za sve Amerikance.

Olakšice je uveo bivši predsednik SAD Džordž Buš, a odnose se na sve Amerikance, bez obzira na primanja. Takođe, s republikancima je dogovorena pomoć nezaposlenima.

Taj kompromis oslikava novu situaciju nastalu posle kongresnih izbora u novembru, na kojima su republikanci preuzeli kontrolu nad >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Predstavničkim domom i ojačali u Senatu.

Obama se još od predizborne kampanje borio protiv produžetka 10 godina starog zakona o smanjenju poreza i zalagao se da se takva mera primeni samo na Amerikance sa godišnjim prohodom do 200.000 dolara.

Republikanci su se tome žestoko protivili i pretili da će blokirati usvajanje svih drugih predloženih akata, uključujući i ratifikaciju sporazuma o smanjenju nuklearnog naoružanja sa Rusijom, ako se ne produži važenje poreskih olakšica u postojećem obliku.

Obama je rekao da se i dalje protivi poreskim olakšicama za bogate, ali je objasnio da je pristao na njih jer će važenje te mere biti ograničeno na dve godine.

"Sigurno je da smo vratili poreze da bi to bio teret za prosečnu američku porodicu od oko 3.000 dolara, a to bi našu ekonomiju koštalo milion radnih mesta", rekao je Obama.

"Moj jedini cilj u narednoj godini jeste nastavak oporavka ekonomije zemlje i stvaranje novih radnih mesta. Ne možemo se igrati politike dok građani Amerike očekuju da rešavamo probleme", dodao je on.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.