Dodeljena priznanja Kenedi centra

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Dec.2010, 10:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodeljena priznanja Kenedi centra

VAŠINGTON -

Bivši član "Bitlsa" Pol Mekartni i televizijska zvezda Opra Vinfri su među ovogodišnjim dobitnicima priznanja Centra "Kenedi" za životni doprinos američkoj kulturi i umetnosti.

Priznanje, koje još od 1978. godine dodeljuje Centar za izvođačke umetnosti Dž. F. Kenedi u Vašingtonu, dobili su još kantri pevač Merl Hagard, plesač i koreograf Bil T. Džouns i kompozitor Džeri Herman.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Svečanosti je prisustvovao i američki predsednik Barak Obama, koji je prethodno za njih priredio prijem u Beloj kući, rekavši da, iako svako od njih poseduje izvanrednu količinu talenta, "istina je da im se danas ne odaje priznanje samo zbog njihovih karijera kao velikih tekstopisaca ili muzičara ili plesača ili zabavljača".

"Priznanje im se odaje zbog njihove jedinstvene sposobnosti da nas približe i da uoče nešto krupnije u onome ko smo - ne samo kao Amerikanci, već kao ljudska bića", rekao je Obama, koji im je oko vrata stavio odličje duginih boja.

Kako je ranije objavljeno, Hagard je dobio priznanje za svoju iskrenu muziku i poeziju koje su u proteklim decenijama oblikovale kantri muziku.

Herman je svoja dela dobio više nagrada, između ostalih, nagradu "Toni" za mjuzikle "Helou Doli" i "Kavez za ludake".

Džouns je nagrađen kao umetnik čiji su jedinstveni stil i imaginacija godinama uticali i oblikovali ples i koreografiju. On je ranije dobio nagradu "Toni" za koreografiju "Buđenja proleća".

Mekartni je, pored rada u "Bitlsima", doprinos muzici dao i kroz uspešnu solo karijeru, a njegova dela inspirisala su generacije muzičara i ljubitelja muzike.

Opra Vinfri, najpoznatija kao voditelj tok šoua, imala je jednu od najoriginalnijih karijera u svetu zabave, sa doprinosima televiziji i filmu. Ona priznanje dobija u trenutku kada njen šou ulazi u 25. i poslednju sezonu, a pred pokretanje njene kablovske televizije OWN, u januaru.

Priznanja Centra "Kenedi" su od početka redefinisala američku percepciju sopstvenog umetničkog nasleđa i način na koji se ta nacija odužuje svojim umetnicima. Neki je porede sa titulom viteza u Britaniji, ili francuskom Legijom časti, zbog priznanja za životno delo.

U prve 32 godine, bilo je 168 dobitnika priznanja. Njihova imena određuju međunarodne standarde izuzetnosti koje ustanovljavaju američki umetnici, kao i estetsku inspiraciju za umetnike iz drugih zemalja koji žive u SAD, ističe Centar "Kenedi" na svom sajtu.
Pogledaj vesti o: Barak Obama

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.