Čejni: Zbog Obame sve veći rizik od terorističkih napada

Izvor: Blic, 15.Mar.2009, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čejni: Zbog Obame sve veći rizik od terorističkih napada

Bivši američki potpredsednik Dik Čejni je rekao da je zaokret u politici SAD prema terorizmu koji je napravio Barak Obama sa saradnicima doveo do većeg rizika od terorističkih napada na zemlju.



Čejni je u razgovoru za CNN branio ekonomsku politiku Bušove administracije, invaziju Iraka, kao i odnos prema osumnjičenima za terorizam, dodavši da "nova promena odnosa prema teroristima ugrožava Amerikance".
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
"Predsednik Obama je u svojoj kampanji otvoreno pričao protiv svega toga i sada vuče neke poteze, koji će, prema mom mišljenju, dodatno podići rizik od novog napada na Ameriku i Amerikance", rekao je Čejni.

Čejni je rekao da je povratak ranijem modelu odnosa prema terorizmu i pretnjama greška i da prebacivanje odgovornosti sa vojne na civilne bezbednosne strukture umanjuje moć odbrane SAD.

"Kada se vratite tom modelu, koji je s pravom izmenjen 2001. godine, što oni sada u stvari rade zatvaranjem Gvantanama i drugim potezima, odustajete od centralne tačke i fokusa koji je neophodan. A to je da je koncept vojne pretnje ključan ukoliko želite da uspešno odbranite naciju od daljih napada", rekao je Čejni.

Čejni je rekao i da Bušova administracija ne snosi krivicu za veliku krizu, iako je preuzela vlast na kraju ekonomskog buma, a otišla je sa nje u sred velike recesije.

"Morali smo da odgovorimo na 11. septembar 2001. godine, na rat u Avganistanu, na razaranje uragana Katrine i na skupi i nepopularni rat u Iraku. Sve te stvari su zahtevale veliki novac i nisu bile deo budžeta. Ipak, stvari se dešavaju, a administracija mora da bude spremna da na njih odgovori adekvatno. To smo i učinili", rekao je Čejni.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.