Bivši general: Obama jačao Al-Kaidu

Izvor: B92, 28.Jan.2015, 11:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bivši general: Obama jačao Al-Kaidu

General vojske SAD u penziji izjavio da je predsednik SAD Barak Obama dozvolio da Al-Kaida u poslednjih 5 godina dobije četvorostruko više moći.

Penzionisani vojni čelnici su u razgovoru sa senatorima naglasili da nedostatak strategije u Beloj kući čini američke napore na bliskom istoku besmislenim.

General Džek Kin je dodao je ova “propala” >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << politika dozvolila da Al-Kaida dobije četiri puta više moći od kada je Obama izabran.

Kin se pridružio penzionisanim američkim marincima generalu Džejmsu Matisu i penzionisanom admiralu mornarice Vilijamu Falkonu u utorak da svedoče pred novim članovima Komiteta senata oružanih snaga – na kome su po prvi put učestvovali veterani iz rata u Iraku i Avganistanu kao što je republikanski senator Džoni Ernst iz Ajove.

Tokom svedočenja, panel je ispitivao način sporovođenja politike od strane Obamine administracije u ratu sa Islamskom državom, kao i u ratu u Avganistanu.

General Kin je rekao zakonodavcima da uprkos naporima da se pobedi Al-Kaida, ova grupa je zapravo dobijala na snazi proteklih godina.

Kin, veteran iz Vijetnama, je pomogao sa nadgledanjem inicijalne invazije na Irak. Nakon penzionisanja 2003, postao je jedan od najglasnijih zagovornika za povećanje trupa poslatih u rat.

Penzionisani general je rekao komitetu da je Al-Kaida objavila rat Americi još ranih '90. i želi da istera američke jedinice iz regije, te da preuzme kontrolu nad muslimanskim zemljama. On je izjavio da je ovo najambiciozniji islamski pokret, čiji bi krajnji cilj bio dominacija sveta.

“Američki kreatori politika odbijaju da tačno imenuju radikalne pokrete Islama. Mi potpuno svesno biramo da ne definišemo njih i njihovu ideologiju, i još opasnije je to što nemamo jedinstvenu strategiju da ih zaustavimo i pobedimo“, izjavio je Kin.

“Americi je potrebna sveža strategija nacionalne sigurnosti“, izjavio je Matis i dodao da se mora gledati van linija krize “koja trenutno razjeda i izvršnu vlast.”

Matis je rekao da je SAD položaju bez strategije prema Iraku već neko vreme i da to sve nije počelo sa Obaminom administracijom.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.