Bilateralna pitanja sa SAD-om o učlanjivanju RF u STO rešena

Izvor: Vostok.rs, 02.Okt.2010, 19:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bilateralna pitanja sa SAD-om o učlanjivanju RF u STO rešena

02.10.2010. - Završeni pregovori

Rusija je završila bilateralne pregovore sa SAD-om o učlanjivanju RF u STO. To su konstatoovali predsednici dve zemlje Dmitrij Medvedev i Barak Obama tokom telefonskog razgovora, održanog u petak.

U saopštenju Bele kuće o tom razgovoru se kaže da je Rusija usvojila važne zakonodavne akte koji obezbeđuju efikasnu zaštitu prava intelektualne svojine i pravi važne korake da bi odgovarala međunarodnim obavezama, kao i radi >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << ubrzavanja multilateralnih pregovora o učlanjivanju u STO. Pres-služba Kremlja, sa svoje strane je potvrdila zajedničko raspoloženje predsednika, usmereno na tesnu saradnju u tom smeru, između ostalog u okviru zajedničkog rada u multilateralnim razmerama.

Podsetimo, da je još leti tokom junske posete Dmitrija Medvedeva Vašingtonu strane su se dogovorile da će do kraja septembra rešiti preostala pitanja u vezi sa učlanjivanjem Rusije u STO. Pregovarači su stigli na vreme. To je novinarima saopštio ranije ruski ministar finansija Aleksej Kudrin. Glavne obaveze, prema njegovim rečima, prenose se na radnu grupu u Ženevi.

Tu takođe postoje problemi. Treba uneti promene u završni dokument, povezane s učlanjivanjem Rusije u Carinski savez s Belorusijom i Kazahstanom. On obuhvata 30 odeljaka. Ostaju pitanja od strane EU u vezi sa izvoznim dažbinama za drvnu masu. Postoje problemi i u vezi sa subvencijama za poljoprivredu i kvota za uvoz mesa. Dakle, završetak svih formalnosti teško da će biti održan do kraja ove godine, - smatra zamenik direktora Instituta SAD i Kanade RAN Viktor Supjan.

U skladu sa statutom, svaka država, koja se učlanjuje u STO, mora da vodi pregovore sa svim članicama STO zasebno. Takvih zemalja je bilo nekoliko. To su po pravilu manje zemlje. Među njima je u poslednje vreme bila i Gruzija. Nažalost, nemam podatke da su sva pitanja u vezi sa Gruzijom regulisana. Verovatno će uticaj SAD na Gruziju i STO moći da savlada taj problem. Zato mi se čini da je to zaista ozbiljan dogovor s SAD-om, koji bi mogao da vodi bržem zaključenju svih formalnih dokumenata. Ne bih danas odredio konkretan rok. Može se pretpostaviti da će iduće godine Rusija postati članica STO.

Rusija će preuzeti sva ograničenja i obaveze tek posle punpravnog učlanjivanja u STO, - smatra premijer Vladimir Putin. To je pravedno, ako se setimo da pregovorni proces traje 17 godina. Prema rečima Putina, ako bi sve vreme preuzimali neke obaveze, a pri tome ne koristili prednosti punopravnog članstva u STO, to bi ozbiljno ograničilo ekonomski razvoj Rusije.

Izvor: Glas Rusije, kollaž: Golos Rossii

,

Predloži prijateljima

Komentari (0) Dodaj komentar

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.