„Belja Al Kaida” predvodi svetske džihadiste

Izvor: Politika, 23.Sep.2014, 13:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Belja Al Kaida” predvodi svetske džihadiste

Islamska država je u odnosu na Al Kaidu atraktivnija za muslimane na Zapadu, a svirep metod ratovanja im je pribavio naklonost nasilnih islamista

Uoči obeležavanja 13. godišnjice napada na SAD 11. septembra, predsednik Barak Obama upozorio je naciju na novu opasnost od terorista Islamske države, ali i naglasio da nema konkretnih dokaza koji bi ukazivali da oni spremaju udar na Ameriku. Mnoge je to podsetilo na >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << vreme koje je prethodilo napadima na Svetski trgovinski centar i Pentagon, kada se mnogo pričalo o opasnostima koje vrebaju od nuklearnog, biološkog i terorizma hemijskim oružjem. Na sisteme odbrane od potencijalnih pretnji potrošene su milijarde dolara, ali su maltene goloruki džihadisti Al Kaide uspeli da dođu do najvećih simbola američke vojne i ekonomske moći.

Umirujuća retorika političara nema isto dejstvo sada kao pre 13 godina, pa se mnogi s razlogom pitaju da li je opasnost od terorista Islamske države zaista ograničena samo na region Bliskog istoka i da li je potcenjena kao svojevremeno Al Kaida. Dve organizacije su trenutno najžešći rivali za titulu svetskog šampiona u redovima terorista, a kladioci bi pare verovatno uložili na Islamsku državu.

Da relativno nepoznata teroristička organizacija nema nameru da se zadovolji samo položajem slabijeg saradnika Al Kaide bilo je jasno još u februaru – kada su odbili zahtev centrale da ograniče aktivnosti u Iraku. Naslednik Osame bin Ladena Ajman el Zavahiri je tada iz liste saveznika izbacio organizaciju Al Kaida u Iraku (AKI) koja će u međuvremenu prerasti u Islamsku državu.

Jedna od njihovih najočiglednijih razlika jeste što, za razliku od Al Kaide, Islamska država kontroliše veliku teritoriju koja je po nekim procenama već uveliko prevazišla dimenzije Velike Britanije. Mada se to nevoljno priznaje, džihadisti na područjima koja kontrolišu zaista imaju pojedine odlike države ili kalifata, kako vole da se nazivaju. Država je doduše više nalik autokratskom sistemu, ali oni sredstvima prinude ipak uspevaju da obezbede finansiranje za dalji rast. Njihov trenutni budžet, prema procenama američkih obaveštajaca, prelazi dve milijarde dolara.

Suštinska razlika između dve organizacije ipak leži u veštini Islamske države da podjednako ubedljivo pridobije nove, mlade generacije džihadista iz Evrope i arapskih zemalja. Nemilosrdno grabljenje ka cilju, stvaranju islamskog kalifata, i nezadrživo napredovanje na terenu učinili su da organizacija dobije magnetsku privlačnost za mlade muslimane. Latentni simpatizeri novog islamskog ekspanzionizma konačno imaju nekakav uzor koji mnogo više radi umesto da propoveda.

Kada je u redovima Al Kaide svojevremeno zapaženo da sve više regruta dolazi iz redova zapadne civilizacije, skovan je termin bela Al Kaida. Ipak, simpatije prema Islamskoj državi među muslimanima na Zapadu su organizaciji pribavili epitet – „belja Al Kaida”.

O džihadistima poniklim u Nemačkoj ovih dana piše i nedeljnik „Špigl” koji navodi primer izvesnog Krešnika B., sina izbeglica sa Kosova.

„Stvarno mi nije važno u kojoj grupi ću završiti kao borac”, napisao je mladić sestri dok je putovao na Bliski istok gde je trebalo da se pridruži militantnim islamistima. „Najvažnije je da se borim za islam i da mogu da uradim što više za službu Alahu.”

Na kraju se u blizini sirijskog grada Alepa pridružio Islamskoj državi.

Lider organizacije Abu Bakr el Bagdadi, koji sebe naziva kalifom Ibrahimom, mogućim saradnicima među džihadističkim organizacijama širom sveta je nedvosmisleno stavio do znanja da od njih očekuje da lojalnost sa Al Kaide preusmere na njega.

Odanost Zavahiriju dosad makar javno nisu otkazale vođe Al Kaidinih ispostava poput somalskog Al Šababa, Al Kaide u islamskom Magrebu (dejstvuje u severnoj Africi) i sirijskog Fronta al Nusra. Kao signal zaokretanja prema Islamskoj državi tumači se nedavno objavljeni video-snimak u kojem džihadisti iz Jemena, dosad odani Al Kaidi, iskazuju divljenje Bagdadiju nazivajući ga „kalifom svih muslimana, mudžahedinom koji se u prvim redovima bori protiv Amerike”.

Svirepe metode ratovanja su veoma brzo odvojile Islamsku država od korena koje vuku iz vremena kada su se pod okriljem Al Kaide borili u Iraku. Ratovanje ekstremista pod paskom Bagdadija bilo je suviše nemilosrdno čak i za standarde koje je svojevremeno postavio Osama bin Laden.

Imajući u vidu njihove zlokobne karakteristike i istovremeno kategorično insistiranje američke administracije da još nisu pretnja za SAD, nameće se pitanje koliko je zapadna civilizacija uopšte svesna opasnosti koja preti od džihadista novog kova. Ako se pre 13 godina toliko pogrešilo sa Al Kaidom – i te kako je utemeljena bojazan od ponavljanja iste greške sa Islamskom državom.

----------------------------------

Bler: Za slamanje džihadista neophodne kopnene trupe

London – Bivši premijer Velike Britanije Toni Bler rekao je juče da vazdušni napadi nisu dovoljni da bi se pobedili džihadisti Islamske države u Iraku i Siriji, prenosi Tanjug. Prema Bleru, zapadne sile moraju da budu spremne za upućivanje kopnene vojske radi borbe protiv ekstremista, prenela je agencija AP. Predsednik SAD Barak Obama isključio je mogućnost slanja vojske u Irak, dok SAD i Francuska sprovode vazdušne udare na položaje džihadista Islamske države u Iraku s ciljem da oslabe grupu.

„Ne možete da iskorenite taj ekstremizam ako ne odete tamo odakle potiče i borite se”, poručio je Bler za čijeg mandata je Velika Britanija učestvovala u kopnenoj invaziji na Irak. „Diplomatija i humanitarni rad nisu dovoljni da se Islamska država pobedi.”

Dragan Vukotić

objavljeno: 23.09.2014.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.