Bela kuća: Obama ima viziju za Kubu

Izvor: Blic, 17.Mar.2016, 14:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bela kuća: Obama ima viziju za Kubu

Predsednik SAD Barak Obama održaće tokom istorijske posete Kubi govor o odnosima dve zemlje posle pola veka napetosti, u kome će predstaviti viziju većih sloboda i većih ekonomskih mogućnosti za Kubu, saopštila je Bela kuća.

Obama kreće u trodnevnu posetu Kubi u nedelju, 20. marta. Cilj prve posete jednog američkog predsedika u gotovo 90 godina, je da se uspostavi kontakt sa "vladom ali takođe i sa kubanskim narodom", rekao je juče Ben Rouds, bliski Obamin saradnik.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Obamini savetnici su rekli da će njegov govor predstavljati nešto što je izgledalo nezamislivo nekoliko godina ranije, pre nego što su Obama i kubanski predsednik Raul Kastro započeli obnovu odnosa dve zemlje.

Obama stiže na Kubu popodne u nedelju, a sa njim dolaze i njegova supruga Mišel i dve ćerke Malija i Saša. Oni će u nedelju obići stari grad Havanu, i posetiće katedralu gde će ih primiti kardinal Haime Ortega.

Predsednik će u ponedeljak položiti venac na spomenik Hoze Martiju, heroju kubanske nezavisnost, pre bilateralnog susreta sa predsednikom Raulom Kastrom. Bela kuća je navela da će se razgovarati o ljudskim pravima, regionalnim pitanjima i načinu poboljšanja kubanskog životnog standarda, i da će dva zvaničnika posle sastanka obratiti novinarima.

Tokom tog razgovora američki predsednik namerava da bude "vrlo iskren oko tačaka neslaganja" između dve zemlje, posebno oko pitanja ljudskih prava, rekao je Rouds. Rouds je potvrdio da nije predviđen sastanak sa bivšim predsednikom Fidelom Kastrom.

Raul Kastro će uveče u ponedeljak prirediti državnu večeru za svog visokog gosta.

Obama će u utorak održati govor u Teatru Alisija Alonso u Havani kada će imati priliku da "se osvrne na komplikovanu istoriju odnosa dve zemlje", ali takođe da se "okrene ka budućnosti i da govori o tome kako SAD i Kuba mogu da rade zajedno", rekao je Rouds.

"Mi vidimo taj govor kao jedinstven trenutak u istoriji naše zemlje", dodao je on.

Govor bi trebalo da prenose radio i televizija, rekao je Rouds i dodao da nema potvrdu da će biti prenosa ali da kubanska vlada nije izrazila nikakvo protivljenje tome.

Posle najave o približavanju Vašingtona i Havane u decembru 2014. dve zemlje su ponovo uspostavile diplomatske odnose u julu 2015.

Kako su naveli Obamini savetnici američki predsednik neće pokušati da diktira šta treba Kuba da uradi već će nastojati da ukaže kako Kuba može sama da se promeni.

"Na kraju on će jasno reći da kubanski narod treba da odluči. Imamo veliku veru u sposobnost kubanskog naroda da čini izvanredne stvari", rekao Rouds.

Amerikanci dolaze, Kuba više nikada NEĆE BITI ISTA

Obama će se zatim u utorak sastati s članovima građanskog društva, uključujući i sa aktivistima za ljudska prava, rekao je Rouds, ali nije naveo spisak imena.

Na kraju posete Obama će prisustvovati prijateljskoj bejzbol utakmici između timova dve zemlje. Posle toga Obama putuje u Argentinu.

Sa američkim predsednikom na Kubu putuju i desetine članova američkog Kongresa, među kojima će biti i nekoliko republikanaca, kao i istaknuti poslovni ljudi i neki Amerikanci kubanskog porekla, navela je Bela kuća.
Pogledaj vesti o: Barak Obama

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.