Barak Obama otvorio samit lidera G8

Izvor: Politika, 19.Maj.2012, 10:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Barak Obama otvorio samit lidera G8

VAŠINGTON – Samit osam najrazvijenih država sveta G8 otvorio je u Kemp Dejvidu američki predsednik Barak Obama, pozdravljajući okupljene svetske lidere.

Šefovi osam najrazvijenih država su dvodnevni skup započeli sinoć radnom večerom, a glavna tema samita je kriza u evrozoni, kao i nerešeno pitanje iranskog nuklearnog programa i situacija u Siriji.

Svetski lideri će razgovarati i >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << o iskorenjivanju gladi u Africi, kao i korišćenju globalnih energetskih resursa.

Na samitu u Kemp Dejvidu zaključeno je da Iran mora objaviti više informacija o svom nuklearnom programu i dogovoreno da je vreme da se fokusiraju na političku tranziciju u Siriji, izjavio je jedan američcki zvaničnik.

„Svi lideri su se složili da Iran mora hitno preduzeti konkretne korake kako bi uverio međunarodnu zajednicu da je svrha njegovog nuklearnog programa mirnodopska”, rekao je zvaničnik.

On je dodao da su se svi složili i da postoji potreba da se što pre krene s političkom tranizicijom u Siriji.

Lideri G8 su na večeri istakli i da je važno da Severna Koreja poštuje međunarodne norme kada je u pitanju njen nuklearni program i da će se ta zemlja suočiti sa još većom izolacijom ako nastavi sa provokacijama, kazao je neimenovani zvaničnik na koga se poziva Rojters.

Večera, koju je priredio Obama, bila je prva prilika da lideri G8 razgovaraju o bezbednosti u svetu.

Oni će na današnjem samitu razgovarati o krizi u evrozoni i drugim ekonomskim pitanjima, uključujući pritiske na naftnom tržištu.

Nedolazak ruskog predsednika Vladimira Putina znači da bi teško moglo da se očekuju neki značajniji dogovori učesnika samita oko rešenja iranskog i sirijskog pitanja, procenjuje se u Vašingtonu.

Razlike koje postoje između nemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsednika Fransoa Olanda oko načina za rešenje krize u evrozoni, verovatno znače da ni tu ne treba očekivati neki proboj.

Većina učesnika skupa u Kemp Dejvidu će se danas kasno popodne preseliti u Čikago, gde sledećeg dana počinje dvodnevni samit NATO.

Tanjug

objavljeno: 19.05.2012.
Pogledaj vesti o: Barak Obama,   Sirija

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.