Ako ne podržimo sporazum sa Iranom, izbiće rat

Izvor: B92, 05.Avg.2015, 21:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ako ne podržimo sporazum sa Iranom, izbiće rat"

Američki predsednik Barak Obama oštro je kritikovao one koji se protive iranskom sporazumu.

On je upozorio da bi ukoliko Kongres blokira taj plan, to moglo dovesti do još jednog rata na Bliskom istoku.

"Suočeni smo sa izborom između diplomatije i neke vrste rata," izjavio je Obama u govoru na Američkom univerzitetu. "Možda ne sutra, ili za tri meseca, ali uskoro."

On je istakao da ostali u svetu, izuzev Izraela, podržavaju iranski sporazum, rekavši >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da ne sumnja u iskrenost izraelskog premijera Bendžamina Netanijahua koji je jedan od najoštrijih protivnika sporazuma, ali da Netanijahu "nije u pravu."

Obama je govor održao u klimi intenzivnog lobiranja kako pristalica tako i protivnika sporazuma o iranskom nuklearnom programu, prenosi AP.

Članovi Kongresa će idućeg meseca glasati o rezoluciji koja treba ili da odobri ili da odbaci sporazum.

Prema američkom predsedniku to će biti najznačajnija spoljnopolitička debata od 2002. godine kada je Kongres raspravljao da li da odobri rat u Iraku. Mnogi od onih koji se protive sporazumu sa Iranom su isti oni koj su se tada zalagali za rat za koji se danas zna da se zasnivao na pogrešnim obaveštajnim podacima, rekao je on.

AP tim povodom podseća da se Obama na početku protivio ratu u Iraku ali da je nekoliko njegovih visokih spoljnopolitičkih savetnika glasalo 2002. za rat uključujući potpredsednika Džoa Bajdena, državnog sekretara Džona Kerija i bivšu državnu sekretarku Hilari Klinton, koja je sada favorit u trci za demokratskog kandidata na predsedničkim izborima. Oni sada kažu da je rat bio greška.

Sporazum između SAD, Irana i međunarodnih sila ima za cilj obustavu većeg dela iranskog nuklearnog programa u zamenu za ublažavanje ekonomskih sankcija.

Bela kuća tvrdi da će sporazum onemogućiti Teheran da napravi bombu i uključiti opsežne inspekcije kako bi se proverilo da li se Iran pridržava dogovora.

Odgovarajući onima koji smatraju da je trebalo uvesti još oštrije sankcije Teheranu i ciljati na još povoljniji sporazum, Obama je rekao da oni ili ne znaju kakvo je iransko društvo ili nisu iskreni prema američkom narodu.

Ukoliko Kongres onemogući ovaj sporazum to ne samo da će popločati put za iransku bombu već će ga i ubrzati," rekao je Obama.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Obama: Alternativa sporazumu sa Iranom - rat

Izvor: Vostok.rs, 06.Avg.2015, 13:52

06.08.2015. -..Predsednik SAD Barak Obama izjavio je u sredu da je alternativa nuklearnom sporazumu sa Iranom – rat...„Rat može biti, ne sutra, niti kroz tri meseca, ali uskoro“, rekao je predsednik SAD, govoreći na Američkom univerzitetu u Vašingtonu...„Bez sadašnjeg sporazuma Iran može...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.