Ahmadinedžad Obami: Imate još vremena da popravite greške i vratite dve milijarde dolara Iranu

Izvor: Vostok.rs, 08.Avg.2016, 16:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ahmadinedžad Obami: Imate još vremena da popravite greške i vratite dve milijarde dolara Iranu

"Američki predsednik Barak Obama treba da mudro iskoristi svoje preostalo vreme u kancelariji predsednika i vrati ljudska prava, tako što će vratiti Iranu dve milijarde vrednu zamrznutu imovinu Irana u SAD", napisao je bivši predsednik Irana Mahmud Ahmadinedžad u pismu upućenom Beloj kući.

Ahmadinedžad koji je bio predsednik Irana od 2005. do 2013. godine ostao je upamćen po brojnim izjavama lično Obami.

Emocionalno pismo, dostavljeno Beloj kući preko švajcarske ambasade u Teheranu, a koja predstavlja diplomatske interese SAD u Iranu, poziva Obamu da brzo reši problem oko zamrznute iranske imovine.

Pismo koje počinje sa tradicionalnim islamskim pozdravom "As Salamun alajkum" je objavljeno na sajtu "Dolat Bahar", koji vode Ahmadinedžadove pristalice.
Former Iranian president Ahmadinejad advises @POTUS Obama in a letter published on a website run by his supporters: pic.twitter.com/MO44luDVNV
— Bozorgmehr Sharafedi (@bozorgmehr) August 8, 2016
"Uzeli ste dužnost predsednika Sjedinjenih Američkih Država u sred vrhunca globalnih frustracija, nakon nekoliko decenija hegemonističke politike i ponašanja uzastopnih američkih administracija,"  navodi su pismu.

"Slogan Vaše kampanje bio je "promena" i tvrdili ste da ćete promeniti tu politiku, kao i ponašanje, koje se nastavlja."

U poruci Ahmadinedžad je pomenuo "godine ugnjetavanja i svireposti od različitih američkih vlada protiv Irana."

"Obamino obećanje da obnovi veze sa Teheranom nikada nije ispunjeno, a ista neprijateljska politika zajedno sa istim trendom neprijateljstava se vodila i na alternativne načine. Iran veruje da će kompenzacija za prošlost biti otklonjena tokom predsedavanja Obame" napisao je Ahmadinedžad.

Potom se u pismu prelazi direktno na stvar: "Dana 9. juna 2014. godine, sud u Americi, je na osnovu neosnovanih tvrdnji bez predstavljanja bilo kakvih pouzdanih dokumenata, doneo odluku u vidu kazne, a na osnovu koje je oko dve milijarde dolara imovine iranske nacije zaplenjeno nezakonito", navodi se u pismu.

U aprilu, Vrhovni sud SAD presudio je da iranska sredstva u vrednosti od dve milijarde dolara moraju biti ustupljena američkim porodicama čiji su rođaci ubijeni u Bejrutu i ​​Saudijskoj Arabiji za koje su SAD okrivile Iran, a u vremenskom periodu od 1983. do 1996. godine.

Naime, pismo dolazi uprkos prividnom smirivanju tenzija između Teherana i Zapada i ukidanja dela sankcija u okviru narednog nuklearnog okvirnog sporazuma.

Iran je na zaplenu sredstava odgovorio ljutito u to vreme, nazivajući ovaj potez kao "drumsko razbojništvo" i "napadom na imoivnu". Sredinom juna, objavljeno je da je Teheran podneo tužbu protiv Vašingtona Međunarodnom sudu pravde.

"Ljudi u Iranu se nadaju da slučaj napada na imovinu možete brzo rešiti Vaša ekselencijo, a koji se u potpunosti dogodio tokom Vašeg mandata, a sada već pred kraj, a što je i u suprotnosti sa svim međunarodnim pravnim principima i pravilima", dodao je Ahmadinedžad.

"Iskreno Vam savetujem da ne dozvolite istorijsku klevetu i gorak događaj koji će biti zabeležen pod Vašim imenom," naglasio je Ahmadinedžad, dodajući da će se u suprotnom iransko istorijsko nepoverenje prema SAD produbiti.

"Najlepše želje za zdravlje i dobrobit svih naroda", zaključuje se u pismu.

Vostok, RT

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.