AMERIČKI OBAVEŠTAJCI PRESPAVALI TUNIS I EGIPAT

Izvor: Kurir, 04.Feb.2011, 15:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

AMERIČKI OBAVEŠTAJCI PRESPAVALI TUNIS I EGIPAT

VAŠINGTON - Bela kuća i Kongres SAD kritikovali su američke obaveštajne službe zato što nisu upozorile na pobunu u Egiptu, niti na svrgavanje predsednika Tunisa koji je važio za američkog saveznika.

Predsednik SAD Barak Obama rekao je direktoru Nacionalne obaveštajne službe Džejmsu Kleperu da je "razočaran obaveštajnom zajednicom" zbog nepredviđanja izbijanja demonstracija koje su dovele do svrgavanja tuniskog predsednika Zinea el-Abidina Ben Alija, preneo je >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << jedan zvaničnik.

Taj zvaničnik, koji je tražio da mu se ne objavi ime, rekao je da je takođe bilo malo znakova upozorenja na nerede u Egiptu.

Predsednica Odbora Senata za obaveštajna pitanja Dajen Fejnstajn, članica Demokratske stranke, rekla je da nije trebalo da SAD budu iznenađene događajima u Egiptu i Tunisu. "Da li je neko pratio na internetu šta se događa?", upitala je ona. Visoka zvaničnica obaveštajne službe CIA Stefani O'Saliven rekla je da je Obama "krajem prošle godine" bio obavešten o nestabilnosti Egipta.

Predsedavajući Odbora Predstavničkog doma za obaveštajna pitanja Majk Rodžers iz Republikanske stranke rekao je da je nerealno očekivati da obaveštajne službe predvide šta će se desiti u drugim zemljama. Portparolka direktora Nacionalne obaveštajne službe Džejmi Smit tvrdi da su obaveštajne službe "pažljivo pratile te zemlje i dok su napetost i protesti jačali u Tunisu, u potpunosti su predvidele da se to može proširiti".

Visoki obaveštajni zvaničnici su rekli da su posle Tunisa obećali Beloj kući da će "raditi bolje", navela su dva zvaničnika.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.