Novi Sad: Krediti za investicije

Izvor: B92, 05.Maj.2011, 13:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi Sad: Krediti za investicije

Beograd -- Stigle su ponude banaka za kreditiranje Novog Sada u iznosu od 3,5 milijardi dinara za izgradnju kapitalnih projekata.

Grad će, kako bi obezbedio ova sredstva, razmotriti i mogućnost emitovanja hartija od vrednosti

Novi Sad je dobio dve samostalne i jednu udruženu ponudu banaka za kreditiranje kapitalnih investicija za ovu godinu. Pojedinačne ponude za kreditiranje 3,5 milijardi dinara, koliko će se grad zadužiti, uputile su Komercijalna i Unikredit banka, dok >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su zajedničku ponudu poslale Inteza, Sosijete ženeral i Hipo Alpe Adrija.

Dug na 20 godina

Odlukom o zaduživanju grad je ponudio rok otplate do 20 godina, s periodom početka otplate glavnice nakon isteka najmanje dve godine od povlačenja novca, uz kamatnu stopu koja će biti definisana ugovorom s poslovnom bankom koja bude imala ekonomski najpovoljniju ponudu. Član Gradskog veća zadužen za finansije Živko Makarić naglasio je da će krediti biti dinarski, ako se grad bude odlučio za tu opciju, i da se neće vezivati za devizni kurs.

Član Gradskog veća zadužen za finansije Živko Makarić objašnjava za Press da će Komisija za javne nabavke utvrditi koja od datih ponuda ima najbolju kamatnu stopu i uslove, a konačni sud daće Skupština grada na narednoj sednici.

Makarić je najavio i da će 16. maja biti otvorene ponude za gradske hartije od vrednosti, na osnovu prethodno raspisanog poziva upućenog bankama, brokerskim kućama i drugim finansijskim institucijama.

Gradski ministar za finansije kaže da će se odlučivati o tome šta je povoljnije za grad - kredit ili municipalne obveznice.

"Ako se odluči za emitovanje hartija od vrednosti, Novi Sad će tako biti prvi grad u Srbiji koji ih izdaje, iako je svuda u susednim zemljama i u Evropi to uobičajena stvar. Na taj način se uspešnije dovode strane kompanije i ujedno smanjuju kamatne stope na kredite", kaže Makarić.

Deo stručne javnosti ocenjuje da je izdavanje gradskih hartija od vrednosti bolja opcija, jer bi na taj način gradska vlast svima dala do znanja da se posluje javno, pošto je kontrola ovakvog vida kreditiranja daleko transparentnija i ne podleže samo gradskoj budžetskoj kontroli.

Ekonomista i vlasnik portala Krediti. rs Zvezdan Žarić objašnjava da su hartije od vrednosti najsigurniji vid finansiranja lokalnih samouprava.

"To je uobičajeno svuda u Evropi. Sem što se, naravno, obezbeđuje novac koji ne postoji u budžetu, same hartije od vrednosti su plodotvorne i zbog toga jer, da bi se izdale obveznice, podaci moraju da budu javni i lakše se kontrolišu. Svakako, hartije od vrednosti imaju prednost i u tome što se afirmišu sami krediteri, dok se na taj način i investitorima govori da je grad spreman da posluje po regularnim i transparentnim tržišnim principima", objašnjava Žarić.

Izgradnja bulevara i kanalizacije

Prema njegovim rečima, izdavanjem hartija od vrednosti isključuje se mogućnost bilo kakvog monopola i zloupotrebe, ako se poštuju pravila i procesni postupak pri ovakvom vidu finansiranja.

Podsećamo, gradskim budžetom predviđeno je da se Novi Sad zaduži za 3,5 milijardi dinara. Taj novac biće iskorišćen za četvrtu fazu izgradnje Bulevara Evrope i izgradnju kanalizacije u svim prigradskim naseljima.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Grci ponovo dali najpovoljniju ponudu za deo Koridora 10

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Maj.2011

BEOGRAD -..Na tenderu za izgradnju istočnog kraka Koridora 10 od Crvene Reke do Čiplika kod Bele Palanke u dužini od 12,7 kilometara, među 12 ponuda najnižu cenu je ponudio grčki "Aktor S.A" od 4,4 milijarde dinara, a radovi na toj deonici trebalo bi da krenu početkom juna...Rok za izvođenje...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Grci ponovo dali najbolju ponudu za deo Koridora 10

Izvor: Blic, 05.Maj.2011

BEOGRAD - Na tenderu za izgradnju istočnog kraka Koridora 10 od Crvene Reke do Čiplika kod Bele Palanke u dužini od 12,7 kilometara, među 12 ponuda najnižu cenu je ponudio grčki "Aktor S.A" od 4,4 milijarde dinara, a radovi na toj deonici trebalo bi da krenu početkom juna. ..Rok za izvođenje...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.