Podvajanje nemačkog kancelara

Izvor: Vostok.rs, 08.Feb.2012, 15:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podvajanje nemačkog kancelara

08.02.2012. -

Angela Merkel se „podvojila" – ova ironična metafora u raznim varijacijama se populariše ovih dana u nemačkoj štampi. Povod za diskusiju u zemlji bila je izjava frau kancelara data u Parizu posle zasedanja francusko-nemačkog saveta ministara. Po rečima Merkel, ona će otvoreno i bespogovorno podržati Nikolu Sarkozija na predstojećim predsedničkim izborima u aprilu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << />
Po svedočenju medija, Merkel je izjavila na završnoj konferenciji za štampu: Ja podržavam Nikolu Sarkozija bez ikakvih ograda. Jer mi pripadamo prijateljskim strankama. I sasvim mi je sve jedno šta on radi. Kada se u sali začuo smeh i uzvici zbunjenih novinara „O la-la!", frau kancelar je u izvesnoj smetenosti dodala: Htela sam da kažem sa tačke gledišta podrške njegove kandidature na izborima. Ali ono što je izgovoreno, izgovoreno je.

Istog dana u toku televizijskog intervjua oba državna lidera razmenili su ljubazne fraze. On me je podržao na proteklim izborima za parlament, citiraju novinari novi komplimetn Merkel upućen pariskom kolegi, i sasvim prirodno podržaću ga na predsedničkim izborima. Ekspanzivni Sarkozi, razume se, nije mogao da ostane dužan. Po njegovim rečima, frau Merkel izaziva kod njega divljenje. Uopšte, izjavio je francuski predsednik, treba pratiti primer Nemačke.

Razdvojivši se na dve pojavnosti – kancelara i lidera HDS, Angela Merkel, kako smatra šef odeljenja za zemlje i regione, rukovodilac Centra nemačkih istraživanja Evropskog instituta Vladislav Belov, nikakve norme ne narušava. Neutralnost treba da poštuje samo federalni predsednik.

Podrška kandidata bliskog po duhu koji odgovara demohrišćanskim predstavama, sasim je jasna, govori ekspert. Merkel i Sarkozi zbližavaju i ekonomski pogledi. Oni od 2010. pokušavaju da izvuku zonu evra iz krize. Druga je stvar što Merkel treba da izračuna rizik u slučaju da na vlast dođe socijalista Fransua Oland. Danas i stranka, i lično Oland izrazili su primedbe Merkel. Ali smatram da će on biti dovoljno suzdržan da se ne uvredi i sačuva strateško partnerstvo između Francuske i Nemačke.

Mišljenja eksperata i političara u Nemačkoj se razilaze. Po mišljenju lista Zidojče Cajtung, mešanje Merkel u sudbinu Francuske izlazi van okvira svih evropskih standarda. Sarkozi se čak nije ni zvanično kandidovao. Za razliku, između ostalog, od predmeta svog divljenja, Angele Merkel, koja je već objavila da želi da bude po treći put kandidat na dužnost kancelara u ime HDS na predstojećim izborima za parlament na jesen 2013. godine. I to joj pridaje u izloženoj priči novu nijansu. Kako je primetio ovih dana komentator kanala ARD Robert Kindl, u politici nema ravnodušnosti povodom toga „ko šta radi". I ako Anegela Merkel zaista tako misli, na izborima za parlament neće je podržati ni jedan strani lider. Zato što šef kabineta koji daje slične nepromišljene izjave treba da ode. Nezavisno od toga šta ona radi, sarkastično zaključuje Kindl.

Izvor: Golos Rossii, foto: EPA
Pogledaj vesti o: Pariz

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.