(Ne)dostižan spisak Merkelove

Izvor: B92, 19.Dec.2011, 15:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

(Ne)dostižan spisak Merkelove

Priština -- Angela Merkel izjavila u Prištini da očekuje od Srbije da za dobijanje kandidature uspostavi robnu razmenu s Kosovom i da ukine paralelne strukture.

"U direktnim smo kontaktima sa Beogradom i Srbiji smo jasno rekli da treba da uspostavi razumnu robnu razmenu sa Kosovom, što trenutno nije slučaj, da se uspostavi kontrola prelaza i ukinu paralelne strukture", rekla je Merkelova posle sustreta sa kosovskim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << premijerom Hašimom Tačijem na prištinskom aerodromu.

Ona je dodala da u Prištini ne želi da govori o tome šta Srbija treba da učini, već da je kosovskom premijeru prenela šta Priština treba da uradi.

Naime, Merkelova je Prištini poručila da mora delovati odgovorno u smislu mirnog rešavanja svih problema, kao i da je važno da prištinske vlasti sarađuju sa Euleksom, i to ne samo na papiru.

Na severu Kosova je potrebno, kako je dodala, da se pre svega uspostave "razumni oblici" odnosa, a kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine, Merkelova je istakla da je potrebno primeniti dogovore i navela kao primer zajedničku carinsku kontrolu, u čijem sprovođenju i kosovska strana treba da da svoj doprinos.

"Verujemo da demokratsko Kosovo predstavlja dobar doprinos miru u regionu, a budućnost celog regiona je u EU", ponovila je Merkelova i dodala da je sa Tačijem razgovarala o tome kako se što brže može doći do tog cilja.

Nemačka kancelarka je podvukla da je važno da Kosovo postane transparentno i da uspostavi vladavinu prava.

Merkelova je doputovala u Prištinu kako bi obišla nemačke vojnike u sastavu Kfora, koji, kako je rekla, daju bitan doprinos miru u regionu. Ona je podsetila da se nedavno videlo da to učešće u međunarodnim snagama može biti opasno, te da su poslednji incidenti pokazali da ima još mnogo posla u rešavanju problema i poboljšanju odnosa sa Srbijom, rekla je Merkelova.

Tači: Kosovo želi završetak konflikta

Tači je izjavio da je kosovska vlada već dosta učinila u procesu evropskih integracija i obećao da će Priština "ispuniti sve zadatke" koji se postave pred nju.

"Kosovo je odlučno da zaključi istorijsko poglavlje konflikata. Budućnost je važan deo identiteta Kosova. Ne želimo dozvoliti da nas istorija drži kao taoce. Moramo biti deo EU i NATO", rekao je Tači, dodajući da trećina stanovništva Kosova već živi u EU.

Prema njegovim rečima, Kosovo je u dijalogu sa svim susedima, pa tako i sa Srbijiom, a dijalog, kako je podvukao, je jedino rešenje za probleme, posebno u odnosima sa Srbijom.

S tim u vezi je Tači rekao da se dogovori postignuti u dijalogu moraju poštovati i pozvao Beograd da to učini.

Nastavak rada na vladavini prava glavni je prioritet Prištine i u tome je važna saradnja sa svim državama u okruženju, izjavio je kosovski premijer i dodao da je Vlada u Prištini rešena da uključi građane severa Kosova u te procese, jer je to njegov ustavni zadatak, a oni su, kako je rekao, "naši građani".

Tači je istakao i da na severu ne postiji konflikt države i građana već zakona sa anarhijom.

Merkelova, nakon razgovora s kosovskim premijerom, treba da se sastane s komandantom Kfora, nemačkim generalom Erhardom Drevsom.

Ambasador Nemačke u Srbiji Volfram Mas rekao je, gostujući u emisiji Između dve vatre, da poseta Merkelove Prištini u ovom trenutku nije nimalo neobična, dok analitičari u Srbiji smatraju da je njena izjava novi pritisak koji se nameće Srbiji.
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.