Merkelova: Reforme nisu nešto što Brisel i EU nameću

Izvor: B92, 14.Mar.2017, 19:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Merkelova: Reforme nisu nešto što Brisel i EU nameću

Berlin -- Nemačka kancelarka Angela Merkel pohvalila je činjenicu da Srbija ispunjava standarde EU, za šta je, kako kaže, dokaz otvaranje novih poglavlja.

Ona je na zajedničkoj konferenciji za štampu uoči razgovora sa premijerom Vučićem rekla da želi da se saradnja njene zemlje sa Srbijom učvrsti i dalje razvija.

Srbija je na pravom putu i po pitanju evrointegracija, istakla je i primetila >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da Srbija "ispunjava standarde EU":

"Premijer Vučić je uz velike napore ispunio sve uslove, ne samo da započnu pristupni pregovori, već i da se napreduje u tom procesu. Krajem februara otvorena su dva nova poglavlja, što pokazuje da reformski napori napreduju i da se primenjuju standardi. To je veliki uspeh", istakla je ona.

Ohrabrila je Srbiju da nastavi sa reformom pravosuđa, odnosno vladavine prava, koja je, kako je naglasila, u fokusu pristupnih pregovora. Kazala je, takođe, da treba u te procese uključiti civilno društvo.

"Govorimo o građanskom društvu koje je izuzetno aktivno i podrška Vladi Srbije. Moramo da imamo i slobodu medija i javnog govora, to je takođe važno u ovom kontekstu", rekla je Merkelova. Osvrnula se i na slobodu medija i izjašnjavanja, rekavši da je ona od velikog značaja.

"Želim podvući da kada govorimo o reformama, to nije nešto što Brisel i EU nameću, već nešto što je u interesu Srbije. Posebno ekonomski rast pokazuje da reforme vode ka uspehu", podvukla je Merkelova.

"Srbija je deo regiona u kojem se svakodnevno brinemo o stabilnosti, a premijer Vučić se uvek zalagao da razvoj regiona bude miran i razuman, posebno u odnosu sa Kosovom. Odavde možemo lako deliti savete, ali na terenu treba postići rezultate", istakla je nemačka kancelarka.

Kazala je da su, i pored svih problema, odnosi sa Kosovom postali bolji.

Izrazila je nadu da će iritacije i tenzije u regionu moći biti prevaziđene, te podsetila da se za to zalaže i šefica evropske diplomatije Federika Mogerini, a da će u četvrtak u Sarajevu na tome raditi i evropski komesar Johanes Han sa premijerima regiona, u okviru Berlinskog procesa, pred samit na leto u Trstu.

"Berlinskim procesom pokušavamo da pojasnimo naše obaveze prema zemljama regiona i primenimo naša obećanja. Zemljama regiona su potrebni praktični uspesi, a to sve vodi ka povezivanju tih država", uverena je Merkelova.

Ponovila je da sve zemlje regiona imaju pristupnu perspektivu, a da su dokaz pregovori sa Srbijom.

Izrazila je posebnu zahvalnost šefu srpske vlade za pomeranje posete unapred zbog odlaganja njenog puta u Vašington.

Posebne reči pohvale Merkelova je imala za ponašanja Srbije u izbegličkoj krizi, rekavši da je ta zemlja uvek registrovala migrante i dala svoj doprinos.

"Kada se uzme u obzir u kojim teški uslovima često žive sami građani Srbije, onda to zaslužuje veliku pohvalu", podvukla je Merkelova.

Dodala je da nije tačno da više nema ilegalne migracije preko balkanske rute, najavljujući da će o tome razgovarati sa premijerom Srbije i obećala da Nemačka srpske vlasti neće ostaviti na cedilu po ovom pitanju.

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je na konferenciji za medije s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel da je, uz podršku EU i Nemačke, mir u regionu moguće očuvati.
Pogledaj vesti o: Angela Merkel

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.