Merkel: Vučiću, bravo (FOTO,VIDEO)

Izvor: Mondo, 14.Mar.2017, 19:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Merkel: Vučiću, bravo (FOTO,VIDEO)

Nemačka kancelarka Angela Merkel pohvalila je premijera Srbije Aleksandra Vučića za reforme koje je sproveo u svojoj zemlji omogućivši tako ekonomski boljitak, te da Srbija ispunjava EU standarde, čemu je dokaz otvaranje novih poglavlja

Ona je, na zajedničkoj konferenciji za novinare, uoči razgovora sa premijerom Vučićem, izrazila posebnu zahvalnost šefu srpske vlade za pomeranje posete unapred, >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << zbog njenog puta u Vašington.

"Srbija i Nemačka su zemlje koje su prijateljske povezane. U Nemačkoj živi 400.000 Srba. Nemačka je među glavnim trgovinskim partnerima sa obimom od nešto ispod 4 milijarde evra, i investicijama u visini od 1,3 milijardi evra. Danas možemo reći da 370 preduzeća sa nemačkim učešćem u Srbiji zapošljava 25.000 građana Srbije", obajsnila je Merkelova.

Kazala je da želi da se saradnja sa Srbijom učvrsti i dalje razvija, zbog čega je dobro što je premijer Vučić sproveo značajne reforme, i pored pojedinih opiranja.

Izvor: Fonet

Time je, kako je konstatovala, stvoreno bolje okruženje za razvoj privrede i investicije.

Srbija je na pravom putu i po pitanju evrointegracija, istakla je i primetila da Srbija "ispunjava standarde EU":

"Premijer Vučić je uz velike napore ispunio sve uslove, ne samo da započnu pristupni pregovori, već i da se napreduje u tom procesu. Krajem februara otvorena su dva nova poglavlja, što pokazuje da reformski napori napreduju i da se primenjuju standardi. To je veliki uspeh", istakla je ona.

Ohrabrila je Srbiju da nastavi sa reformom pravosuđa, odnosno vladavine prava, koja je, kako je naglasila, u fokusu prituspnih pregovora. Kazala je, takođe, da treba u te procese uključiti civilno društvo.

Osvrnula se i na slobodu medija i izjašnjavanja, rekavši da je ona od velikog značaja.

"Želim podvući da kada govorimo o reformama, to nije nešto što Brisel i EU nameću, već nešto što je u interesu Srbije. Posebno ekonomski rast pokazuje da reforme vode ka uspehu", podvukla je Merkelova.

Ona je konstatovala i da je privatizacija državnih preduzeća dobro napredovala, kao i da ekonomski podaci pokazuju da se Srbija nalazi na dobrom putu.

"Srbija je deo regiona u kojem se svakodnevno brinemo o stabilnosti, a premijer Vučić se uvek zalagao da razvoj regiona bude miran i razuman, posebno u odnosu sa Kosovom. Odavde možemo lako deliti savete, ali na terenu treba postići rezultate", istakla je nemačka kancelarka pohvalivši i hrabre korake u tom procesu.

Znam samo jedno ime - Merkel

Kazala je da su, i pored svih problema, odnosi sa Kosovom postali bolji.

Izrazila je nadu da će iritacije i tenzije u regionu moći biti prevaziđene, te podsetila da se za to zalaže i šefica evrospke diplomatije Federika Mogerini, a da će u četvrtak u Sarajevu evropski komesar Johanes Han sa premijerima regiona, u okviru Berlinskog procesa, pred samit na leto u Trstu.

"Berlinskim rpocesom pokušavamo da pojasnimo naše obaveze prema zemljama regiona i primenimo naša obećanja. Zemljama regiona su potrebni praktični uspesi, a to sve vodi ka povezivanju tih država", uverena je Merkelova.

Ponovila je da sve zemlje regiona imaju pristupnu perspektivu, a da su dokaz pregovori sa Srbijom.

Posebne reči pohvale Merkelova je imala na račun ponašanja Srbije u izbegličkoj krizi, rekavši da je ta zemlja uvek regostrovala migrante, i dala svoj doprinos.  "Kada se uzme u obzir u kojim teški uslovima često žive sami građani Srbije onda to zaslužuje veliku pohvalu", podvukla je Merkel.

Dodala je da nije tačno da više nema ilegalne migracije preko balkanske rute, najavljujući da će o tome razgovarati sa premijerom Srbije i obećala da Nemačka srpske vlasti neće ostaviti na cedilu po ovom pitanju.
Pogledaj vesti o: Angela Merkel

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.