Izvor: NoviMagazin.rs, 02.Okt.2018, 13:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Merkel i Makron uživaju više poverenja od Sija, Putina i Trampa

Nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednik Francuske Emanuel Makron uživaju veće poverenje u svetu od predsednika Kine, Rusije i SAD, Sija Đinpinga, Vladimira Putina i Donalda Trampa, pokazalo je novo istraživanje američkog Centra za istraživanja Pju (Pew).

Najnegativniji rejting među petoro lidera ima Tramp u koga nema poverenja više od dve trećine ispitanika iz 25 zemalja.

I Putin i Si imaju više negativnih nego pozitivnih komentara, dok >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << su, s druge strane, mišljenja o nemačkoj kancelarki i predsedniku Francuske u načelu pozitivna.

Čak 70 odsto ispitanika nema poverenja da Tramp ispravno vodi spoljnu politiku, a to za Putina smatra 62 odsto, za Sija 56, za Makrona 34, a za Angelu Merkel 31 procenat.

Merkel i Makron su najpopularniji u EU, ali rejting kancelarke Nemačke i predsednika Francuske mnogo je bolji u zemljama na severu, nego na istoku i jugu EU.

Evropski stavovi prema predsedniku SAD izrazito su negativni, posebno kada se Trampov rejting poredi s rejtinzima njegovih prethodnika, objavio je Pju centar.

Istraživanje je pokazalo da u više evropskih zemalja Tramp uživa veći rejting među pristalicama populističkih partija krajnje desnice.

Tako u Velikoj Britaniji dobro mišljenje o Trampu ima nešto više od polovine građana kojima je bliska evroskeptična stranka Ukip, dok među onima koji se ne slažu s Ukipom, samo petina ima poverenja u američkog predsednika.

Sličan je jaz i između pristalica i protivnika desničarskih populističkih stranaka u Švedskoj, Francuskoj, Italiji, Holandiji i Nemačkoj, naveo je Pju.

Velika Britanija je jedina evropska zemlja u kojoj više od polovine pristalica desničarske populističke stranke ima poverenja u Trampa.

Rusija je Sjedinjenim Državama dala najniži rejting u istraživanju - samo 26 odsto Rusa je naklonjeno SAD, dok ih je, po istraživanju iz prošle, 2017. godine, bilo 41 odsto.

Čak 55 odsto ispitanika u Rusiji je ocenilo da su odnosi sa SAD pogoršani u poslednjih godinu dana, a udeo javnosti koja ima pozitivan stav o Trampu je opao sa 53 na 19 odsto.

Istraživanjem je od 20. maja do 12. avgusta obuhvaćeno 26.000 ispitanika iz 25 zemalja, uključujući deset članica EU.
Pogledaj vesti o: Angela Merkel,   Vladimir Putin

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.