Merkel: Zemlje Zapadnog Balkana imaju evropsku perspektivu, ali je put još trnovit

Izvor: NoviMagazin.rs, 30.Jun.2019, 22:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Merkel: Zemlje Zapadnog Balkana imaju evropsku perspektivu, ali je put još trnovit

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da zemlje Zapadnog Balkana imaju evropsku perspektivu ako ispune sve uslove za članstvo u EU, ali i da u regionu postoji još dosta tenzija koje treba da budu prevaziđene.

Ona je kazala da rešenje dugogodišnjeg spora Atine i Skoplja o imenu Severne Makedonije predstavlja pozitivan primer koji treba da "podstakne rešavanje problema u Bosni i Hercegovini >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << i između Srbije i Kosova".

U poruci uoči Samita Zapadnog Balkana koji će u okviru Berlinskog procesa biti održan 4. i 5. jula u poljskom gradu Poznanju, Merkel je rekla da na Zapadnom Balkanu, iako su ratni sukobi okončani, još postoji dosta konflikata koje treba rešiti.

"Danas je situacija mirna, ali i dalje ima mnogo tenzija koje treba prevazići i brojni uslovi moraju biti ispunjeni kako bi sve zemlje Zapadnog Balkana zadovoljile kriterijume za članstvo u EU. Taj put je još trnovit", navela je Merkel u video poruci.

Merkel je rekla da će na samitu u Poznanju, gde će uz zemlje Zapadnog Balkana učestvovati i Nemačka, Francuska, Austrija, Italija, Hrvatska i Slovenija, biti reči o problemu izgradnje infrastrukture u regionu, o čemu se razgovara svake godine na godišnjem samitu u okviru Berlinskog procesa.

"Veliki problem, o kojem diskutujemo svake godine, je izgradnja infrastrukture. EU je za tu svrhu obezbedila znatna sredstva. Međutim, mi moramo podržati primenu projekata izgradnje puteva i pruga, jer znamo da ljudi češće posećuju jedni druge kada su bolje povezani infrastrukturom", kazala je nemačka kancelarka.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Merkel: Zemlje Zapadnog Balkana imaju evropsku perspektivu, ali je put još trnovit

Izvor: Danas, 30.Jun.2019

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da zemlje Zapadnog Balkana imaju evropsku perspektivu ako ispune sve uslove za članstvo u EU, ali i da u regionu postoji još dosta tenzija koje treba da budu prevazidjene. Članak Merkel: Zemlje Zapadnog Balkana imaju evropsku perspektivu, ali je put još...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.