Merkel: I sankcije i pregovori sa Rusijom

Izvor: RTS, 10.Sep.2014, 20:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Merkel: I sankcije i pregovori sa Rusijom

Nemačka kancelarka Angela Merkel založila se u Bundestagu za hitno stupanje na snagu sankcija Evropske unije protiv Moskve i istovremeno najavila mogućnost za njihovo ukidanje – ukoliko Rusija ispuni dogovore iz plana od 12 tačaka o obustavi vatre u istočnoj Ukrajini.

>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Angela Merkel je rekla da se Nemačka, povodom postojeće situacije, zalaže da se sada objave sankcije Rusiji i izrazila nadu da će se o tome ubrzo odlučiti, prenosi Tanjug.

Države EU su u petak donele odluku o pooštrenju sankcija prema Rusiji, ali je njihovo stupanje na snagu odloženo zbog dogovora o prekidu vatre u istočnoj Ukrajini, podsećaju nemački mediji, navodeći da sankcije stupaju na snagu kada se te mere objave u službenom listu EU.

Nemački mediji navode da se u planiranim pooštrenjima sankcija radi o blokadi računa i putovanja u inostranstvo za oko 20 dodanih osoba, privrednim sankcijama protiv ruskih državnih banaka, firmi za naoružanje i firmi u oblasti energetike, kao i zabrani izvoza tehnologije za ekslploataciju nafte i drugim ograničenjima za dobra koja se mogu koristiti za vojne potrebe.

Merkel je, takođe, rekla da se te sankcije prema Rusiji mogu povući, ukoliko se ispuni dogovoreno i istakla da se sankcije uvode samo kada su neophodne. Istovremeno je naglasila spremnost za ukidanje sankcija.

"Ako se 12 tačaka suštinski ispune, mi ćemo biti prvi koji će nove sankcije ponovo ukinuti", rekla je Merkel i dodala da je put za prevazilaženje ukrajinske krize još "dug i kamenit".

Merkel je, takođe, izrazila duboko ubeđenje da će na kraju pobediti "snaga prava" i, kada je reč o Moskvi, dodala da "vrata za pregovore" jesu i ostaju otvorena.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.