Mekalister: Prvo poglavlje Srbije verovatno o Kosovu

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 21.Jul.2015, 14:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mekalister: Prvo poglavlje Srbije verovatno o Kosovu

U beogradskom Medija centru prisutne na okruglom stolu "Izazovi za Srbiju u predstojećem periodu evropske integracije" izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister ocenio je da je vreme da se otvore prva poglavlja u pristupnim pregovorima Srbije i EU. On je istakao da je očigledno da će prvo poglavlje biti 35, te da na kraju procesa mora doći do zaključenja pravno obavezujućeg sporazuma Beograda i Prištine. Pristune je pozdravio na njihovom jeziku:

“Dame >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << i gospodo, dobro jutro. Hvala vam puno na pozivu, čast mi je što sam vaš gost danas. Verujem da je bolje za sve da nastavim na engleskom.”

Nakon dvodnevne posete Srbiji, tokom koje se sreo sa predstavnicima vlasti i opozicije, Mekalister, inače blizak saradnik nemačke kancelarke Angele Merkel, i ovoga puta bio je optimista u pogledu evropske integracije Beograda.

“Uveren sam da je Srbija na putu ka Evropskoj uniji. Voz Beograda je na šinama za Brisel, ali kojoj brzinom će taj voz ići i stići u Brisel najviše zavisi od same Srbije”.

Ocenio je da je vreme da se otvore prva poglavlja u pristupnim pregovorima Srbije i Evropske unije.

"Lično verujem da je došlo vreme da se otvore prva poglavlja, i verujem da bi prva poglavlja trebalo da se otvore u ovoj godini, a to bi mogla biti 35, 23, 24, i 32".

Izvestilac EP za Srbiju podsetio je, međutim, da odluku o otvaranju poglavlja donosi 28 zemalja članica EU, a da Evropska komisija daje samo preporuku.

“Vi to znate i mi to znamo”, istakao je Mekalister, “dijalog sa Kosovom najtešnje je povezan sa evrointegracijom Srbije.”

Pitanje Kosova je, naravno, od vitalnog značaja za EU. Postoji rezolucija Bundestaga koja zahteva da poglavlje 35 treba da se otvori veoma rano, a to su tražile i neke druge vlade EU. Nije na meni da odlučim koje poglavlje će prvo biti otvoreno, ali očigledno je da će to biti poglavlje 35, naglasio je Mekalister, podsetivši da otvaranje poglavlja 35 zavisi od toga da li je moguće napraviti finalni, dodatni, napredak u pronalaženju rešenja za Zajednicu srpskih opština. Pronalaženje tog rešenja nije samo na Srbiji, već i na Kosovu, kazao je Mekalister, koji je pohvalio uspeh Srbije i Kosova u dosadašnjem toku dijaloga, ali i poručio:

“Sada treba postići sporazum o Zajednici srpskih opština, energetici i telekomunikacijama i obe strane treba da pokažu ozbiljnost i kredibilnost. Kancelarka Angela Merkel je tokom posete Beogradu rekla da je vreme za kompromis i veoma smo blizu kompromisa. Na kraju pregovora bilo bi u interesu i Srbije i Kosova da potpišu međusobni pravno obavezujući sporazum.”

U kontekstu regionalne saradnje Srbije, on se afirmativno osvrnuo i na to što je premijer Srbije u maju posetio Albaniju i otišao na komemoraciju u Srebrenicu.

Komemoracija u Potočarima trebalo je da bude prilika za refleksiju, a ne za nasilje. U tom smislu osudjujemo napad na Aleksandra Vučića. Pozdravljam to što je premijer Vučić posle incidenta naglasio da je njegova ruka i dalje ispružena ka Bošnjacima i da je nastavio svoju politiku pomirenja pozivajući Predsedništvo Bosne i Hercegovine da poseti Beograd. Poseta Predsedništa BiH impresivan je indikator da su obe zemlje posvećena regionalnoj saradnji i pomirenju”, ocenio je izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.