Kramp-Karenbauer: Neću pokušati da zauzmem mesto Merkelove

Izvor: RTS, 09.Dec.2018, 16:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kramp-Karenbauer: Neću pokušati da zauzmem mesto Merkelove

Nova predsednica nemačke Hrišćansko-demokratske unije Anegret Kramp-Karenbauer izjavila je da neće pokušati da zauzme mesto kancelarke Angele Merkel pre kraja mandata.
Zadatak šefice vladajuće partije Anegret Kramp-Karenbauer je, kako je sama rekla, da se pobrine da aktuelna Vlada ima neophodnu stabilnost kako bi mogla da ispuni zadatke koje su joj postavili birači.

"Imamo Saveznu vladu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << koja je birana za ovaj mandat. Angela Merkel je rekla da je na raspolaganju da taj mandat dovede do kraja. Ovaj kongres je jasno pokazao da stranka to želi, a to je i moja lična želja", rekla je nova šefica demohrišćana Anegret Kramp-Karenbauer u razgovoru za Dojče vele.
"Moj zadatak kao šefice vladajuće partije je i da se pobrinem da ova Vlada ima neophodnu stabilnost kako bi mogla da ispuni zadatke koje su joj postavili birači", rekla je Kramp-Karenbauer. 
Bivša dugogodišnja premijerka Sarske oblasti i doskora generalna sekretarka CDU izabrana je u petak na stranačkom kongresu u Hamburgu. Većina je u drugom krugu bila tesna – za nju je glasalo 517 delegata, a za protivkandidata Fridriha Merca 482.
U prvim komentarima je nemačka štampa isticala podeljenost u stranci: Kramp-Karenbauer se smatra predstavnicom umerenog krila i favoritkinjom kancelarke Merkel koja vodila stranku punih osamnaest godina. Merc je pak miljenik konzervativnog krila i oštar kritičar kancelarke – da je on pobedio, Angela Merkel ne bi zadugo ostala na čelu zemlje.
"Zaista smo imali kongres koji je bio polarizovan između različitih alternativa", dodala je Kramp-Karenbauer.
Ali je ukazala da sa svojim kandidatima deli mnoge stavove, posebno kada se radi o očuvanju reda, sprovođenju prava i unutrašnjoj bezbednosti. Odranije je indirektno kritikovala izbegličku politiku kancelarke, tražeći recimo da potražioci azila koji čine krivična dela budu konsekventno deportovani čak i u Siriju.
U nedelju, pred kraj kongresa u Hamburgu, Kramp-Karenbauer je za svog generalnog sekretara iznenađujuće odabrala Paula Cimjaka. Taj 33-godišnjak je izabran za najmlađeg generalnog sekretara u istoriji partije. On je prethodno bio lider stranačke omladine i broji se u tvrdo konzervativno krilo. Njegov izbor smatra se pokušajem AKK da u rad vrha partije uključi i svoje protivnike.
"Mi nismo pokret"
Poslednje ankete kažu da je, posle decenija u kojima su aklamacijom za šefa stranke birani prvo Helmut Kol pa onda Angela Merkel, ova unutarstranačka borba dobro primljena u građanstvu. Tako CDU prema anketama može da računa na 30 odsto podrške, a uz to je izabrao šeficu koja među simpatizerima ima znatno veću podršku nego Fridrih Merc.
No, prema oceni većine komentatora nemačke štampe, odlučujuće će biti da li AKK može da predupredi trvenja u samoj stranci. Naredne godine će imati teške ispite – u tri istočne pokrajine su parlamentarni izbori, a na istoku, u bivšem DDR-u, Demohrišćani slabo stoje. To je teren kojim dominira desničarska Alternativa za Nemačku, a vrlo je jaka i Levica.
"Postoje važne pokrajinske teme, dobri bilansi tamo gde vladamo i opravdana kritika vlasti tamo gde smo u opoziciji", istakla je Kramp-Karenbauer.
"Svakako će uz to doći i opštije teme, poput socijalnih pitanja i pitanja penzija. Želimo da ubedimo ljude sopstvenom snagom, tako da povratimo birače", dodala je Kramp-Karenbauer.
"Hoćemo da ostanemo ono što jesmo – dakle nismo pokret iza kojeg se ljudi okupljaju nego jaka stranka bazirana na programu. Zato smo počeli proces kako bismo preradili naš osnovni program", rekla je nova liderka demohrišćana.
O "Žutim prslucima" i Rusiji
Komentarišući proteste "Žutih prsluka" u susednoj Francuskoj ona je rekla da je Nemačka u drugačijoj situaciji jer "imamo sistem socijalne tržišne privrede i socijalnog partnerstva gde se mnoga pitanja i konflikti uvek raspravljaju u uređenim strukturama", smatra Kramp-Karenbauer.
Ona se nada da će Nemačka očuvati "socijalni i društveni mir" jer primer Francuske i drugih zemalja pokazuje kako izgleda kada se "u suštini opravdani zahtevi" izmetnu u nasilje.
"Moramo se setiti da je izvor sukoba protivpravna aneksija Krima, mešanje u istočnoj Ukrajini i da moramo putem sankcija kakve smo imali do sada kao i reakcijama na incidente jasno staviti do znanja da ne tolerišemo takvo zauzimanje tuđe zemlje u Evropi", rekla je Kramp-Karenbauer.
Nova liderka demohrišćana je dodala da Azovsko more "sasvim izvesno nije isključivo rusko more" te je "u evropskom i međunarodnom interesu da to jasno stavimo do znanja".

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zamenila šeficu vladajuće stranke: "Nova Merkel" otkrila da li će uzeti i mesto kancelara Nemačke (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 09.Dec.2018

Nova predsednica nemačke Hrišćansko-demokratske unije (CDU) Anegret Kramp Karenbauer (AKK) izjavila je da neće pokušati da zauzme mesto kancelarke Angele Merkel pre kraja mandata..- Imamo Saveznu vladu koja je birana za ovaj mandat. Angela Merkel je rekla da je na raspolaganju da taj mandat dovede...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.