Kramp-Karenbauer: Neću pokušati da zauzmem mesto Merkelove

Nova predsednica nemačke Hrišćansko-demokratske unije Anegret Kramp-Karenbauer izjavila je da neće pokušati da zauzme mesto kancelarke Angele Merkel pre kraja mandata.

Zadatak šefice vladajuće partije Anegret Kramp-Karenbauer je, kako je sama rekla, da se pobrine da aktuelna Vlada ima neophodnu stabilnost kako bi mogla da ispuni zadatke koje su joj postavili birači.

"Imamo Saveznu vladu koja je birana za ovaj mandat. Angela Merkel je rekla da je na raspolaganju da taj mandat dovede do kraja. Ovaj kongres je jasno pokazao da stranka to želi, a to je i moja lična želja", rekla je nova šefica demohrišćana Anegret Kramp-Karenbauer u razgovoru za Dojče vele.

"Moj zadatak kao šefice vladajuće partije je i da se pobrinem da ova Vlada ima neophodnu stabilnost kako bi mogla da ispuni zadatke koje su joj postavili birači", rekla je Kramp-Karenbauer. 

Bivša dugogodišnja premijerka Sarske oblasti i doskora generalna sekretarka CDU izabrana je u petak na stranačkom kongresu u Hamburgu. Većina je u drugom krugu bila tesna – za nju je glasalo 517 delegata, a za protivkandidata Fridriha Merca 482.

U prvim komentarima je nemačka štampa isticala podeljenost u stranci: Kramp-Karenbauer se smatra predstavnicom umerenog krila i favoritkinjom kancelarke Merkel koja vodila stranku punih osamnaest godina. Merc je pak miljenik konzervativnog krila i oštar kritičar kancelarke – da je on pobedio, Angela Merkel ne bi zadugo ostala na čelu zemlje.

"Zaista smo imali kongres koji je bio polarizovan između različitih alternativa", dodala je Kramp-Karenbauer.

Ali je ukazala da sa svojim kandidatima deli mnoge stavove, posebno kada se radi o očuvanju reda, sprovođenju prava i unutrašnjoj bezbednosti. Odranije je indirektno kritikovala izbegličku politiku kancelarke, tražeći recimo da potražioci azila koji čine krivična dela budu konsekventno deportovani čak i u Siriju.

U nedelju, pred kraj kongresa u Hamburgu, Kramp-Karenbauer je za svog generalnog sekretara iznenađujuće odabrala Paula Cimjaka. Taj 33-godišnjak je izabran za najmlađeg generalnog sekretara u istoriji partije. On je prethodno bio lider stranačke omladine i broji se u tvrdo konzervativno krilo. Njegov izbor smatra se pokušajem AKK da u rad vrha partije uključi i svoje protivnike.

"Mi nismo pokret"

Poslednje ankete kažu da je, posle decenija u kojima su aklamacijom za šefa stranke birani prvo Helmut Kol pa onda Angela Merkel, ova unutarstranačka borba dobro primljena u građanstvu. Tako CDU prema anketama može da računa na 30 odsto podrške, a uz to je izabrao šeficu koja među simpatizerima ima znatno veću podršku nego Fridrih Merc.

No, prema oceni većine komentatora nemačke štampe, odlučujuće će biti da li AKK može da predupredi trvenja u samoj stranci. Naredne godine će imati teške ispite – u tri istočne pokrajine su parlamentarni izbori, a na istoku, u bivšem DDR-u, Demohrišćani slabo stoje. To je teren kojim dominira desničarska Alternativa za Nemačku, a vrlo je jaka i Levica.

"Postoje važne pokrajinske teme, dobri bilansi tamo gde vladamo i opravdana kritika vlasti tamo gde smo u opoziciji", istakla je Kramp-Karenbauer.

"Svakako će uz to doći i opštije teme, poput socijalnih pitanja i pitanja penzija. Želimo da ubedimo ljude sopstvenom snagom, tako da povratimo birače", dodala je Kramp-Karenbauer.

"Hoćemo da ostanemo ono što jesmo – dakle nismo pokret iza kojeg se ljudi okupljaju nego jaka stranka bazirana na programu. Zato smo počeli proces kako bismo preradili naš osnovni program", rekla je nova liderka demohrišćana.

O "Žutim prslucima" i Rusiji

Komentarišući proteste "Žutih prsluka" u susednoj Francuskoj ona je rekla da je Nemačka u drugačijoj situaciji jer "imamo sistem socijalne tržišne privrede i socijalnog partnerstva gde se mnoga pitanja i konflikti uvek raspravljaju u uređenim strukturama", smatra Kramp-Karenbauer.

Ona se nada da će Nemačka očuvati "socijalni i društveni mir" jer primer Francuske i drugih zemalja pokazuje kako izgleda kada se "u suštini opravdani zahtevi" izmetnu u nasilje.

"Moramo se setiti da je izvor sukoba protivpravna aneksija Krima, mešanje u istočnoj Ukrajini i da moramo putem sankcija kakve smo imali do sada kao i reakcijama na incidente jasno staviti do znanja da ne tolerišemo takvo zauzimanje tuđe zemlje u Evropi", rekla je Kramp-Karenbauer.

Nova liderka demohrišćana je dodala da Azovsko more "sasvim izvesno nije isključivo rusko more" te je "u evropskom i međunarodnom interesu da to jasno stavimo do znanja".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво