I Nemačka u klubu dužničke krize?

Izvor: B92, 24.Nov.2011, 15:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I Nemačka u klubu dužničke krize?

Berlin/Strazbur -- Lideri Francuske, Nemačke i Italije sastaće se danas u Strazburu radi hitnih pregovora posle neuspele aukcije nemačkih obveznica.

Taj neuspeh doveo je dužničku krizu u samo srce evrozone. Sa druge strane, poslovno poverenje u Nemačkoj blago je poraslo.

Predsednik Francuske Nikola Sarkozi pozvao je namačku kancelarku Angelu Merkel da odustane od protivljenja ideji da se Evropskoj centralnoj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << banci (ECB) dozvoli da postane "kreditor poslednjeg utočišta" i time zaštiti nacionalne budžete od skeptičnih tržišta.

Francuska smatra da bi omogućavanje da ECB postane "kreditor poslednjeg utočišta", po modelu američke Uprave federalnih rezervi (Fed) ili Banke Engleske, ponovo uverilo tržišta da ne postoje rizici od bankrota članica evrozone zbog nemogućnosti vraćanja dugova.

Nemačke obveznice predstavljaju zlatni standard za dug evrozone, ali je Berlin juče uspeo da privuče ponude od svega 3,9 milijardi evra za aukciju od šest milijardi evra, što govori o skeptičnosti investitora čak i prema toj najbezbednijoj evropskoj aktivi. "Ova aukcija je usledila posle slabe holandske aukcije trogodišnjih obveznica u ponedeljak, što pokazuje kako brzo se širi kriza sa rubnih članica na središna područja evrozone", ukazao je analitičar Alesandro Djansanti u kompaniji "ING Debt stratedži". "Investitori, uz to, očekuju neku vrstu fiskalne i političke unije sa zajednički garantovanom emisijom u budućnosti evroregije", dodao je on.

Nemačka je takođe pod jakim pritiskom da pristane na emitovanje evroobveznica, kojima bi bile objedinjene orijentacione nemačke obligacije sa obveznicama koje emituju vlade koje su izgubile poverenje tržišta.

"To je neophodno, izjavio je francuski ministar spoljnih poslova Alen Žipe pred samit zvaničnika tri vodeće ekonomije evrozone. "Situacija je ozbiljna. Ne smemo potceniti njenu ozbiljnost, jer ona dotiče čak i najsolidnije ekonomije", upozorio je Žipe.

Premijer Italije Mario Monti takođe će na razgovorima u Strazburu doći pod udar, s obzirom na nervozu članica evrozone koje žele da se uvere da Monti sprovodi obećane reforme radi podsticanja italijanske ekonomije i sprečavanja širenja krize.

Francuski zvaničnici su ukazali da će troje lidera na sastanku u Strazburu pokušati da nađu načine za "ubrzanje" reformi finansijskog upravljanja, budući da kriza preti da se prenese na Španiju i podrije poverenje čak i u ekonomije Francuske i Nemačke.

Francuska nastoji da zadrži svoj vrhunski kreditni rejting "AAA" koji je takođe od vitalnog značauja za fond Evropske unije za spasavanje finansijski ugroženih članica - Evropski fond za finansijku stabilnost (EFSF).

"ECB treba da igra ključnu ulogu u ponovnom uspostavaljnju poverenja", ukazao je Žipe u intervjuu radiju "Frans inter", priznavši, medjutim, da Francuska i Nemačka nisu "u potpunosti saglasne" oko tog pitanja.

Merkelova se odlučno protivi ideji monetizovanja duga evrozone posredstvom ECB, strahujući da bi to "razvodnilo" mandat te banke za sprečavanje rasta inflacije. Najveća evropska ekonomija, sa teškim sećanjima na međuratnu hiperinflaciju, ostaje odlučno protiv bilo kakve mere koja bi se pokazala kao jednostavno štampanje novih količina evra.

Tu nemačku poziciju je, međutim, u sredu dramatično uzdrmao neuspeh Berlina da nađe kupce za više od dve milijarde evra vrednih vladinih 10-ogodišnjih obveznica, što je dosad nezabeleženi otpor tržišta toj najvećoj evropskoj ekonomiji.

U međuvremenu je bankarski lobi u Vašingtonu - Institut za međunarodne finansije - upozorio da je , prema njegovim proračunima, ekonomija evrozone već ponovo potonula u recesiju, "što će jedino rezultirati povećanjem budžetskih deficita i slabljenjem kvaliteta bankarskih aktiva".

Analitičari su u izjavi za agenciju AFP ukazali da bi jedino oštro produbljavanje krize - kao što bi bila situacija u kojoj Španija i Italija ne bi više mogle da refinansiraju svoje dugove na tržištima obveznica - moglo da promeni stav Berlina koji se odlučno protivi promeni mandata ECB.

"Mi smo, nažalost, u paradoksalnoj situaciji kada sve svoje nade polažemo u novu katastrofu da bi Berlin konačno promenio svoje misljenje", izjavio je ekonomista "Berenberg banke" Kristijan Šulc.

Nemačka je takođe ostala hladna na nove predloge Evropske unije za pooštravanje nadgledanja nacionalnih budžeta i emitovanje zajedničkih obveznica evrozone kako bi se objedinili dugovi članica i podelili rizici.

Premijer Francuske Fransoa Fijon je sastanak u Strazburu nazvao "veoma značajnim", ali je Monti ublažio učekivanja, ocenivši taj susret kao "veoma neformalnu radnu posetu bez dnevnog reda".

Rast poverenja nije dovoljan?

Strahovanje da se dužnička kriza širi sa rubnih članica zone evra u samo srce evrozone ublaženo je danas posle izveštaja o iznanadjujućem povećanju poslovnog poverenja u Nemačkoj, najvećoj evropskoj ekonomiji.

Indeks poslovnog poverenja nemačkog ekonomskog instituta Ifo povećan je u novembru na 106,6 poena, sa 106,4 poena u oktobru, što je prvi porast za četiri meseca koji je u suprotnosti s očekivanjima analitičra koji su prognozirali pad na 105,1 poen.

Povećani potrošački izdaci i investicije doprineli su rastu nemačke ekonomije, najveće u Evropi, od 0,5 odsto u trećem kvartalu. Prema podacima federalnog statističkog biroa Destatis, bruto domaći proizvod Nemačke je u trećem kvartalu porastao 0,5 odsto, posle jačanja od 0,3 odsto u drugom tromesečju. Ti pokazatelji potvrdjuju da je ekonomija Nemačke nadmašila rast susednih zemalja u tromesečnom periodu do kraja septembra, mada ekonomisti vide znake pretećeg usporavanja u četvrtom kvartalu, kao posledica dužničke krize u zoni evra.

"Nemačka ekonomija i dalje posluje relativno dobro, uprkos medjunarodnom previranju", ukazao je predsednik Ifo Hans-Verner Sin.

Indeks vodećih nemačkih akcija DAX je na ovu retko dobru vest uvećan blizu 50 poena, a evro ojačao blizu pola procenta prema dolaru, prenela je agencija AFP.

Analitičar Karsten Brzesti u ING banci je, međutim, ukazao da Nemačka, uprkos slaboj aukciji obveznica, i dalje dobro odoleva krizi.

Posle aukcije su "neki učesnici tržišta već pozdravili ulazak Nemačke u klub dužničke krize", dodao je on.

Manje optimističan analitičar Džonatan Lojns u kompaniji "Kapital ekonomiks", međutim, smatra da uvećanje indeksa poslovnog poverenja "neće ublažiti rastuću zabrinutost za izglede nemačke ekonomije posle jučerašnje neuspešne prodaje Bund obveznica".

"Ukupno gledano, pri jasnom usporavanju ekonomije i sve većim pritiscima na vladu da preuzme enormne fiskalne rizike sa ciljem spasavanja evra, zabrinutost tržišta za Nemačku će se povećavati", upozorio je Lojns.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.