Žipe: ECB bi trebalo da ima ključnu ulogu

Izvor: Blic, 24.Nov.2011, 12:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žipe: ECB bi trebalo da ima "ključnu ulogu"

Strazbur - Evropska centralna banka (ECB) bi trebalo da ima "ključnu ulogu" u rešavanju dužničke krize u zoni evra, izjavio je danas francuski ministar spoljnih poslova Alen Žipe.

- To je neophodno - rekao je on, vršeći time pritisak na Nemačku koja se tome odlučno protivi, samo nekoliko sati pre nego što će se predsednik Francuske Nikola Sarkozi sastati u Strazburu sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i premijerom Italije Mariom Montijem.

Francuska >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << smatra da bi omogućavanje da ECB postane "kreditor poslednjeg utočišta", po modelu američke Uprave federalnih rezervi (Fed) ili Banke Engleske, ponovo uverilo tržišta da ne postoje rizici od bankrota članica evrozone zbog nemogućnosti vraćanja dugova, prenela je agencija AFP.

- ECB treba da igra ključnu ulogu u ponovnom uspostavljanju poverenja - ukazao je Žipe u intervjuu radiju "Frans inter".

- Situacija je ozbiljna. Ne smemo potceniti njenu ozbiljnost, jer ona dotiče čak i najsolidnije ekonomije - upozorio je Žipe.

Nemačka se odlučno protivi ideji monetizovanja duga evrozone posredstvom ECB, strahujući da bi to "razvodnilo" mandat te banke za sprečavanje rasta inflacije.

Najveća evropska ekonomija, sa teškim sećanjima na međuratnu hiperinflaciju, ostaje odlučno protiv bilo kakve mere koja bi se pokazala kao jednostavno štampanje novih količina evra.

Francuski zvaničnici su ukazali da će troje lidera na sastanku u Strazburu pokušati da nadju načine za "ubrzanje" reformi finansijskog upravljanja , budući da kriza preti da se prenese na Španiju i podrije poverenje čak i u ekonomije Francuske i Nemačke.

Premijer Francuske Fransoa Fijon je sastanak u Strazburu nazvao "veoma značajnim", ali je Monti ublažio učekivanja, ocenivši taj susret kao "veoma neformalnu radnu posetu bez dnevnog reda".

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Grujić: Reprogramirati kredite na period od dve godine

Izvor: Blic, 24.Nov.2011

Predsednik srpskog poslovnog kluba "Privrednik" Branislav Grujić izjavio je danas da preduzetnici predlažu, u cilju ublažavanja posledica krize, reprogramiranje bankarskih kredita na period od dve godine, uz pomoć Narodne banke Srbije (NBS)...Grujić je rekao, gostujući na RTS-u, da je predlog i...

Nastavak na Blic...

I Nemačka u klubu dužničke krize?

Izvor: B92, 24.Nov.2011

Berlin/Strazbur -- Lideri Francuske, Nemačke i Italije sastaće se danas u Strazburu radi hitnih pregovora posle neuspele aukcije nemačkih obveznica...Taj neuspeh doveo je dužničku krizu u samo srce evrozone. Sa druge strane, poslovno poverenje u Nemačkoj blago je poraslo...Predsednik Francuske...

Nastavak na B92...

Francuska i Nemačka za izmenu evropskih povelja

Izvor: Blic, 24.Nov.2011

Strazbur - Predsednik Francuske Nikola Sarkozi izjavio je danas u Strazburu da će Francuska i Nemačka predložiti izmenu evropskih povelja kako bi se poboljšalo upravljanje evrozonom. ..Sarkozi je govorio posle sastanka sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i italijanskim premijerom Marijom Montijem,...

Nastavak na Blic...

UKLETA: MERKELOVA OPET IMALA PROBLEMA SA AVIONOM

Izvor: Kurir, 24.Nov.2011

BERLIN - Nemački kancelar Angela Merkel je zbog problema na avionu kasnila 30 minuta na sastanak sa francuskim predsednikom Nikolom Sarkozijem i italijanskim premijerom Mariom Montijem...Merkelova je morala da promeni avion, pošto onaj, koji je prvobitno bio planiran, nije bio spreman za let i zato...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.