Balkanizacija na Kavkazu

Izvor: Glas javnosti, 27.Avg.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Balkanizacija na Kavkazu

Nemačka kancelarka Angela Merkel oštro je osudila Rusiju zbog priznanja nezavisnosti gruzijskih regiona Južne Osetije i Abhazije. Merkelova, koja je u poseti Estoniji, izjavila je da je ruska odluka da prizna nezavisnost dvaju regiona „potpuno neprihvatljiva“, preneo je Rojters. „To je u suprotnosti s principom teritorijalnog integriteta kao suštinskog prava“, rekla je ona. Merkelova je ocenila da bi sa Rusijom trebalo nastaviti dijalog, u formi o kojoj treba doneti odluku na samitu >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << EU u ponedeljak u Briselu.

Rusko priznanje nezavisnosti gruzijskih separatističkih oblasti Južne Osetije i Abhazije nije u skladu s međunarodnim pravom, izjavio je šef italijanske diplomatije Franko Fratini. Fratini je izrazio nezadovoljstvo zbog „jednostrane odluke“ Kremlja, prenosi italijanska agencija Ansa. „Balkanizacija na etničkoj osnovi na Kavkazu predstavlja ozbiljnu opasnost za sve“, dodao je italijanski ministar.

Šef švedske diplomatije Karl Bilt izjavio je da priznavanje Rusije predstavlja „namerno kršenje“ međunarodnog prava. „Odlukom je jasno i namerno prekšršeno međunarodno pravo kao i suštinski principi za stabilnost u Evropi“, rekao je Bilt.

Britanska vlada „kategorično je odbila“ tu odluku, dok je Francuska izrazila žaljenje. Obe zemlje su ponovile da poštuju suverenitet i teritorijalni integritet Gruzije.

Medvedjev i Putin nisu ustuknuli uprkos tome što su im zapadni partneri iz G 8 - SAD, Nemačka, Velika Britanija, Japan, Francuska, Italija i Kanada - stavili do znanja da su, u najmanju ruku, uznemireni zbog mogućnosti da Moskva prizna otcepljene provincije Gruzije. Pri tom jedinstveno dajući podršku teritorijalnoj celovitosti te kavkaske države.

Nije pomoglo ni to što je nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila da od Medvedjeva „očekuje da ne podrži nezavisnost Abhazije i Južne Osetije“. Pa još dodala: „Ja sa velikim nemirom gledam na odluku Dume o priznavanju nezavisnosti Abhazije i Južne Osetije. Očekujem da predsednik Rusije ne potpiše tu deklaraciju, jer bi to stvorilo krajnje kritičnu situaciju za teritorijalni integritet Gruzije“.

OEBS:  KRŠENJE PRINCIPA

HELSINKI - Odluka Rusija da prizna nezavisnost Južne Osetije i Abhazije „krši osnovne principe Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (Oebs)“, izjavio je danas Aleksander Stub, šef diplomatije Finske, koja je predsedavajući Oebsu. Stub je osudio odluku Kremlja i rekao da je Rusija, kao i sve zemlje članice, u obavezi da poštuje suverenitet i teritorijalni integritet drugih, navodi se na sajtu Oebsa.“Rusija treba da, u skladu sa principima Oebsa, poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Gruzije. Rusija treba hitno da povuče sve vojnike iz Gruzije i implementira sporazum o prekidu vatre“, rekao je ministar spoljnih poslova Finske.

PARIZ: ODLUKA  RUSIJE ZA ŽALJENJE

PARIZ - Odluka Rusije da prizna nezavisnost separatističkih oblasti Južne Osetije i Abhazije je „za žaljenje“, izjavio je portparol ministarstva spoljnih poslova Francuske Erik Ševalije. „Smatramo da je ta odluka za žaljenje i ponavljamo da se zalažemo za teritorijalni integritet Gruzije“, rekao je na konferenciji za novinare portparol ministarstva Francuske, koja predsedava Evropskoj uniji.

Medvedjev i Vladimir Putin se nisu povili ni pred Bušovim zahtevom da poštuju teritorijalni integritet Gruzije i da ne priznaju nezavisnost otcepljenih regija Južne Osetije i Abhazije. „Duboko sam zabrinut zbog poziva koji su danas uputili predsedniku Dmitriju Medvedjevu Savet Ruske Federacije i Duma, gornji i donji dom ruskog parlamenta, da prizna gruzijske regije Abhaziju i Južnu Osetiju kao nezavisne države“, navodi Buš u saopštenju. Kako je prenela britanska agencija Rojters, u saopštenju upućenom sa svog ranča u Krofordu, Buš je pozvao „rukovodstvo Rusije da ispuni svoje obaveze i da ne prizna te separatističke regione“.

Moskva nije ustuknula ni pred zvaničnim saopštenjem Bele kuće u kojem se podvlači: „Pitanje Južne Osetije i Abbhazije moraju rešavati međunarodna zajednica i Ujedinjene nacije“.

Zamenik pres-sekretara Bele kuće Toni Frato, koji se sreo sa Džordžom Bušom na njegovom teksaškom ranču, ovome je dodao: „Ta dva regiona Gruzije imaju svoje mesto u Rezoluciji Ujedinjenih nacija koje je u prošlosti podržala i Rusija. Ta rezolucija ima snagu zakona, a u skladu sa tim rezolucijama UN Abhazija i Južna Osetija su sastavni delovi Gruzije. Za to su potezi Moskve za naš neprihvatljivi“.

Zamenik pres-sekretara Bele kuće Toni Frato, koji se sreo sa Džordžom Bušom... je dodao: „Ta dva regiona Gruzije imaju svoje mesto u Rezoluciji Ujedinjenih nacija koje je u prošlosti podržala i Rusija. Ta rezolucija ima snagu zakona, a u skladu sa tim rezolucijama UN Abhazija i Južna Osetija su sastavni delovi Gruzije. Za to su potezi Moskve za naš neprihvatljivi“. HA! Vidi ti to!? TA rezolucija IMA SNAGU ZAKONA, A REZOLUCIJA 1244 NEMA!? Ili, znači li to da SAD nisu podržali Rezoluciju 1244? Ko je ovde blesav: Buš, sekretar mu Frato, ili...? Svi Europski lideri rone krokodilske suze za suverenošću & teritorijalnim integritetom nacija i dragim im međunarodnim zakonima! Koje licemerje i hipokrizija! U Crnoj Gori, kad je teško, kažu: "Bog je visoko, a Rusija daleko" , ali, s nadom, dodaju: "Ipak, IMA BOGA I IMA RUSIJE"!

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.