ZSO I PRED SAVETOM BEZBEDNOSTI: Ruski ambasador najavio diskusiju u UN o gorućim problemima Srba na Kosovu, žestoko prozvao EU

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Apr.2023, 18:08

ZSO I PRED SAVETOM BEZBEDNOSTI: Ruski ambasador najavio diskusiju u UN o gorućim problemima Srba na Kosovu, žestoko prozvao EU

Bocan-Harčenko je podvukao i da su evropski posrednici u dijalogu Beograda i Prištine ponovo pokazali svoju nečasnost i zapitao se čemu histerija EU i pretnje upućene Srbiji.

Ruski ambasador u Beogradu, Aleksandar Bocan-Harčenko, rekao je danas da će se Rusija, koja ovog meseca predsedava Savetom bezbednosti UN, založiti >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << za diskusiju o formiranju Zajednice srpskih opština na Kosovu.

- Rusija, koja ovog meseca predsedava Savetom bezbednosti UN, zalaže se za produktivnu diskusiju o suštini problema koji su zaista akutni za Srbe, uključujući formiranje Zajednice srpskih opština na Kosovu - rekao je ambasador u saopštenju prosleđenom medijima.

On ističe i da, uoči sednice Saveta bezbednosti UN o situaciji na Kosovu i Metohiji, predsednik Srbije Aleksandar Vučić s pravom naglašava problem terora kosovskoalbanskih radikala nad Srbima, koji se nastavlja u pokrajini.

- Pozdravljamo njegove izjave na sastanku sa specijalnom predstavnicom Generalnog sekretara UN, šeficom Misije UN na Kosovu, Karolin Zijade, da Beograd insistira na očuvanju mira i stabilnosti u regionu, poštovanju međunarodnog prava i primeni Rezolucije 1244 SB UN. Priština skoro deceniju ignoriše ovu ključnu obavezu, ali se i dalje izvlači - navodi se u saopštenju.

On je podvukao i da su evropski posrednici u dijalogu Beograda i Prištine ponovo pokazali svoju nečasnost i zapitao se čemu histerija EU i pretnje upućene Srbiji.

- Evropski posrednici su ponovo pokazali, što je i očekivano, svoju nečasnost. Na zahtev Prištine počeli su da prete Beogradu sankcijama zbog neispunjavanja nekih mitskih međunarodnih obaveza koje navodno proističu iz "predloga EU za rešavanje kosovskog pitanja" koji su razmatrani u Briselu i Ohridu - podseća ambasador Rusije.

Istovremeno, kako kaže, Evropsku uniju nimalo ne zbunjuje to što sama ne ispunjava stvarne najviše međunarodne obaveze iz Rezolucije 1244 SB UN.

- Aleksandar Vučić je jasno naveo šta za Beograd predstavljaju "crvene linije". Zašto onda takva histerija u EU, pretnje upućene Srbiji - zapitao je ruski diplomata.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Bocan-Harčenko: Priština ignoriše obavezu formiranja ZSO, evropski posrednici ponovo pokazali svoju nečasnost

Izvor: Danas, 12.Apr.2023

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko poručio je danas da se "Rusija, koja ovog meseca predsedava Savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija, zalaže za produktivnu diskusiju o suštini problema koji su zaista akutni za Srbe, uključujući formiranje Zajednice srpskih opština na Kosovu".

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.