Vladimir Čusev: ”Belorusija želi da ulaže u Srbiju”

Izvor: BKTV News, 24.Jun.2012, 14:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vladimir Čusev: ”Belorusija želi da ulaže u Srbiju”

Trgovinska razmena između Belorusije i Srbije u lane je iznosila 145 miliona dolara, međutim dve zemlje još uvek nisu iskoristile sve potencijale za saradnju.
Od 2007. godine do danas, trgovinska razmena povećana je tri puta, sa 50 na 145 miliona dolara, izjavio je ambasador Belorusije u Beogradu Vladimir Čusev.
On je naglasio da je u narednom periodu, shodno potencijalima, ovu razmenu moguće povećati do 500 miliona dolara.
Prema njegovim rečima, Belorusija poštuje izbor >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << Srbije da postane član Evropske unije i da je to suvereno pravo svake zemlje.
On je izrazio nadu da će Srbija u budućnosti sarađivati i sa evroazijskom unijom podsetivši na ugovor koji je potpisan o slobodnoj trgovini i dodao da on predstavlja dobru pravnu bazu za proširenje saradnje između Srbije sa jedne i Belorusije, Rusije i Kazahstana, sa druge strane.
Ambasador Belorusije je ovom prilikom najavio i poslovnu saradnju između kruševačke korporacije 'Trajal' i kompanije 'Bel Šina' iz Belorusije.
'Planiramo da u Belorusiji napravimo zajedničku proizvodnju guma korišćenjem novih tehnologija i tim povodom već su obavljene konsultacije, odnosno održana je prva runda pregovora. Mi ćemo sada pozvati rukovodstvo 'Trajal' korporacije u ambasadu na razgovor gde ćemo im predočiti detalje', kazao je Čušev.
Takođe, kako je naveo, u toku su i drugi zajednički projekti koji će u narednom periodu doneti nova radna mesta. Reč je o sklapanju beloruskih autobusa u Kragujevcu i traktora u Novom Sadu.
Osim toga, prema rečima ambasadora, biće potpisan i sporazum između beloruske Gomeljske oblasti i Vojvodine sa ciljem da se prošiti privredna saradnja ove dve zemlje.
Izvor/foto: Tanjug
Tweet
Pogledaj vesti o: Ambasador Rusije,   Evropska Unija,   Kragujevac,   Kruševac

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.