Svečana akademija povodom godišnjice oslobođenja Beograda

Izvor: RTS, 19.Okt.2019, 20:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svečana akademija povodom godišnjice oslobođenja Beograda

Svečanom akademijom u beogradskom centru "Sava" večeras je obeleženo 75 godina od oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu. Svečanost, kojoj su prisustvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Rusije Dmitrij Medvedev, počela je intoniranjem himni Srbije i Rusije.
Deo programa bio je i kratak dokumentarni film "Put pobede" o najdramatičnijim trenucima bitke za oslobođenje Beograda 1944. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << godine o čemu je u filmu govorio naš poznati glumac Miloš Biković.

Prisutnima su se obratili predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Srbije Dmitrij Medvedev i nekadašnji član Prve proleterske brigade koji je učestvovao u oslobođenju srpske prestonice 1944. godine Zdenko Duplančić.
"Nema poluslobode, polunezavisnosti i polusamostalnosti" 
Predsednik Aleksandar Vučić poručio je večeras da Srbija zna kolika je cena slobode, jer ju je uvek "kupovala" krvlju svog naroda i zato svoju slobodu nikada nikome neće dati.
"Srbi su narod heroja, pobednika i narod koji je reč ''sloboda'' doneo na Balkan", konstatovao je predsednik Srbije u obraćanju na svečanoj akademiji.
"Danas, posle 75 godina, znamo da ne postoji nešto što se zove polu-sloboda, polu-nezavisnost, polu-samostalnost. Sloboda je jedna, cela, ne deli se na parče. Ili je imaš, ili je nemaš. Slobdan je samo onaj koji sam odlučuje o svom putu, interesima i sudbini. Mi koji smo slobodu platili grobovima, to najbolje znamo", poručio je Vučić,

Čuvanje te slobode je, kaže on, teško, nekada mukotrpno, i uz plaćanje neke cene, ali nikada ta sloboda neće biti izneverena i nikada neće biti iznevereni grobovi naših predaka koji su se za nju borili.
Kaže da je Srbija u vremenima "kada nije imala snage" umela da pobrka istoriju i svoje mesto u njoj, ali danas ponovo stoji u svojoj istoriji uz istinu, pravdu i svesna obaveze da pamti i da se svojih heroja neće nikada odreći jer, naglašava Vučić, "Srbi nemaju lošu prošlost, pa da je žale".
"Mi smo narod heroja, pobednika i narod koji je reč sloboda doneo na Balkan. Mi nismo ti koji žele da uzmu nečiju slobodu, jer previše cenimo svoju da bismo je uskratili nekome. Nećemo da nam uzmu slobodu, naše interese, čuvaćemo i sačuvati našu Srbiju, odbranićemo naše nacionalne interese, čuvaćemo i branićemo naš narod i na KiM i na svakom drugom mestu gde su prava naših ljudi ugrožena", poručio je Vučić.
Vučić je rekao da nije bilo ni lako, ni jednostavno osloboditi Beograd oktobra 1944, već naprotiv, bilo je krvavo doći do slobode.
Podsetio je da je u Beogradskoj ofanzivi oko 4.000 Crvenoarmejaca i srpskih partizana palo za slobodu, u borbama od 12. do 20. oktobra 1944. godine, čiji je glavni cilj bio izvršenje frontalnog udara sa juga i prolaz u centar grada ka Kalemegdanu.
U toj borbi presudno je uticala sovjetska živa sila i tehnnička nadmoć, za okončanje 1.300 dana duge okupacije.
"To je bila cena i dug koji nam je ostavljen - da znamo šta je i koliko koštalo i da nikada nikome slobodu više ne damo", poručio je Vučić i zahvalio svima koji su pomagali u oslobođenju Beograda, ali pre svega Crvenoj armiji, jer, kako je rekao, bez sovjetskih prijatelja ne bismo izvojevali slobodu.
"Ako nas je taj straasni rat, sa milionima žrtava nečemu naučio to je da sloboda nema svoju cenu, jer su njena suprotnost ropstvo, logori od Aušvica do onog koji nas najviše boli zboh masosovnog ubsitva Srba, Jasenovca", rekao je Vučić.
Istakao je da se nijedan narod nije digao protiv okupatora tako masovno kao srpski, gde god da je živeo, a da mere odmazde za Srbe nisu važile nigde u Evropi, a posebno u NDH gde je sprovođen mosntruozan plan njihovih elita - da trećinu Srba pokatoliče, trećinu proteraju, trećinu "stave pod nož".
"I zato je pobeda iz oktobra 1944. veća i značajnija jer se značila pobedu ne samo nad Nemačkom, već i nad svim njenim saveznicima", rekao je Vučić.
Tog oktobra, kaže, u Beogradu su se sreli Partizani iz Pomoravlja, sa Kosmaja, Šumadije i Like...
Ističe da srpski narod posle toliko žrtava želi da živi u slobodi, da u toj slobodi raste, rađa se i pobeđuje, ali ne, kako kaže, u borbama i ratu, već u ekonomiji i sportu.
"Ako nekome ne treba pretiti to je Srbija, previše smo uložili da bismo se slobode odrekli i time prepustili ove borce zaboravu", naglasio je Vučić.
Navodi da je danas imao prilike da vidi kako je srpska vojska napredovala, kako je opremljena, ali da to ne predstavlja poziv na sukob, već dužnost da smo svesni da slobodu ne damo i da ćemo znati da je branimo.
"To nije poziv na rat, Srbija želi mir. Niko nije toliko radio na kompromisima. Želimo region koji radi, srađuje, sam brine o svojim interesima, želimo prijatelje i da čuvamo prijateljstva, kao što čuvamo sa Rusijom i sa narodima sa kojima smo krvarili za slobodu", podvukao je Vučić.
On je na ruskom poručio da se danas proslavlja veliki jubilej, 75 godina. godine od jedne od najvažnijih bitaka na Balkanu, koju su izvojevali zajedno jugoslovenski i sovjetski vojnici.
"Imali smo 1944. godine snažnu podršku Rusije, ali 1999. godine je bilo drugačije. Mogu uvrediti Ruse tim rečima, ali govorim iskreno. Ipak, danas iskreno verujem u to da se čvrsto možemo osloniti na Rusiju, zahvaljujući podršci prijatelja Vladimira Putina", rekao je Vučić.
Istakao je da je Srbija mala zemlja, ali da je ruski predsednik uvek umeo da saslusa Srbiju i da razume njenu poziciju, u čemu se, kaže, ispoljava njegova velivcina i njegovo odnos prema srpskom narodu.
"Hvala mu za sve što što je učinio", rekao je Vučić i zahvalio i premijeru Medvedevu na poseti Srbiji.
Očuvanje istine najbolje sećanje na pale borce 
Tokom cele istorije morali smo da branimo naše zemlje, da ratujemo, iako to nikad nismo želeli, čuvali smo svoje zemlje i pomagali jedni drugima, rekao je ruski premijer Dmitrij Medvedev na svečanoj akademiji povodom 75. godišnjice solobođenja Beograda.
"Tada smo bili jako bliski i uveren sam da će tako biti zauvek", poručio je Medvedev.
Ovaj praznik veoma je važan za naše zemlje, istakao je ruski premijer.
Oslobađanje Beograda bio je izvanredan podvig, a sećanje na one koji su mir i slobodu iskovali veoma je važno, istakao je Medvedev, jer su očuvanje istine o događajima tog vremena, otvoren i pošten način razgovora o tome jedini lek protiv pokušaja falsifikovanja istorije.
"Ne sme biti pokušaja da se sakrije, zamaskira ili zaboravi... Pamtimo logore, masovna streljanja.. Svaki Srbin će se uvek sećati Kragujevca. O tome se mora govoriti otvoreno, bez političkih i drugih modeliranja ", rekao je Medvedev.

Obraćajući se predstavnicima srpskog rukovodstva i prisutnima u sali, Medvedev je rekao
"Dragi veterani, dragi prijatelji, veoma je emotivno biti na ovoj sceni naročito posle obraćanja onih koji su oslobodili ovaj grad i filma koji svedoči o izvanrednom podvigu svih koji su se borili za oslobođenje Beograda, onih koji su se izborili za mir."
Kako je rekao, 75 godina je prošlo otada.
"Ali, mi shvatamo da je pobeda izvojevana zahvaljujući heroizmu i odvažnosti onih koji sede u ovoj sali i onih kojih odavno nema među nama. Zato je toliko i vredna ta pobeda. I važno je sećanje, sećanje na one koji su tu pobedu stvorili iskovali", poručio je Medvedev.
Izrazio je iskrenu zahvalnost svima njima i čestitao praznik koji, kako kaže, "slavimo zajedno".
U čast oslobođenja Beograda, rekao je Medvedev, u Moskvi će sutra biti veliki vatromet.
"Najbolje sećanje na sve koji su položili svoje živote jeste da se priča o tome šta se događalo, očuvanje istine", naglasio je ruski premijer.
Ukazao je, takođe, da treba biti brižljiv prema spomenicima herojima i izrazio zahvalnost Srbiji za to što se upravo tako stara i za Spomenik crvenoarmejcu koji je danas posetio.
Svake godine rat je sve dalje od nas, ali bol zbog rata oseća se i postoji u ličnim pričama praktično svake porodice u Srbiji i u Rusiji.
"Čuvamo fotografije rođaka i praktično nema nijedne porodice u našim zemljama koja nije bila pogođena ratom i sa tim fotografijama izlazimo na ulice na Dan pobede i to smatram veoma važnim", rekao je Medvedev misleći na "Besmrtni puk".

Svečanosti su prisustvovali predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, premijerka Srbije Ana Brnabić, ministri, patrijarh srpski Irinej, predstavnici Grada Beograda, ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko kao i ratni veterani koji su učestvovali u oslobođenju Beograda a koje su prisutni pozdravili aplauzom.
Borba za oslobođenje Beograda predstavlja jednu od najvećih i najznačajnijih bitaka na Balkanu u Drugom svetskom ratu, a trajala je od 12. do 20. oktobra 1944. godine.
Oslobađanjem Beograda okončana je 1.287 dana duga nemačka okupacija glavnog grada Jugoslavije.
U toku tih borbi poginulo je 2.953 pripadnika NOVJ i 976 pripadnika Crvene armije, dok je daleko više poginulo tokom čitave operacije.
Pogledaj vesti o: Ambasador Rusije

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

U Beogradu svečana akademija povodom 75 godina od oslobođenja Beograda

Izvor: Nezavisne Novine, 19.Okt.2019

BEOGRAD - U beogradskom Sava "Centru" večeras je počela svečana akademija povodom 75 godina od oslobođenja Beograda u Drugom svjetskom ratu, kojoj prisustvuje državni vrh Srbije, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, visoki zvaničnici Republike Srpske, kao i premijer Rusije Dmitrij Medvedev.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.