Ruski konvoj sutra nastavlja put

Izvor: RTS, 15.Dec.2011, 17:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski konvoj sutra nastavlja put

Postignut dogovor o prolasku ruskog konvoja sa humanitarnom pomoći na Kosovu i tokom sutrašnjeg dana u Zvečanu obaviće se primoredaja pomoći, saopštila Ambasada Rusije u Srbiji. Dogovoreno da tri džipa Euleksa prate konvoj. Meštani Leposavića jutros zaustavili vozilo Euleksa koje se kretalo ka Jarinju.

Ambasada Rusije u Srbiji saopštila je večeras da je postignut dogovor o prolasku ruskog konvoja sa humanitarnom pomoći na Kosovu i da će se tokom sutrašnjeg >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << dana u Zvečanu obaviti primoredaja te pomoći.

Američka državna sekretarka Hilari Klinton rekla je da na Kosovu nema humanitarne krize.

"Proverili smo kod Ujedinjenih nacija i drugih. Oni ne izveštavaju ni o kakvoj humanitarnoj krizi ili potrebi", rekla je Klintonova posle razgovora sa kosovskom predsednicom Atifetom Jahjagom.

Kako se navodi u saopštenju ambasade, konvoj će krenuti 16. decembra u 7 časova, a u 9 časova će se u Zvečanu održati zvanična ceremonija predaje pomoći Crvenom krstu Srbije-Crvenom Krstu Kosova i Metohije.

U saopštenju se dodaje da je predviđeno da se u podne u Kosovskoj Mitrovici održi miting na kome će biti predata ikona koju je premijer Rusije Vladimir Putin poklonio Srbima na Kosovu.

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Konuzin rekao je ranije danas u Leposaviću da će konvoj sa humanitarnom pomoći iz Rusije, koji je zadržan na administrativnom prelazu Jarinje, nastaviti kretanje sutra ujutru ka Kosovskoj Mitrovici.

Predstavnici Srba sa severa Kosova saglasili su se da tri džipa Euleksa prate ruski konvoj, rekao je načelnik Kosovskomitrovačkog okruga Radenko Nedeljković.

"Pitanje humanitarnog konvoja je dotaknuto tokom Samita Rusija-EU u Briselu, rekao je ruski ambasador.

Maja Kocijančič, portparolka visoke predstavnice Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, rekla je juče da se Evropska komisija dogovorila sa Rusijom da se propuste kamioni sa ruskom pomoći.

Ruski ambasador Konuzin je podsetio da su, kada je ruski konvoj stigao na Jarinje 13. decembra, predstavnici EU dali saglasnost da konvoj pređe administrativnu liniju, nakon čega su dva kamiona prošla prelaz.

"Posle toga je neočekivano za nas saradnja sa Euleksom bila zaustavljena, i konvoj je blokiran", rekao je Konuzin i dodao da su postavljeni uslovi za dalje kretanje konvoja, koji, kako je naglasio, nisu mogli da budu prihvaćeni.

"O toj situaciji diskutovano je na Samitu u Briselu i EU je dala kompromisan predlog. Tokom dana smo razrađivali predloge sa Moskvom, Beogradom, sa predstavnicima Srba na severu Kosova i predstavnicima EU", rekao je Konuzin novinarima. Prema njegovim rečima, rezultat tih razgovora bio je dogovor da konvoj nastavi kretanje.

Meštani Leposavića su jutros u 10.45 zaustavili vozilo Euleksa koje se kretalo ka Jarinju. Vozilo se posle nekoliko minuta vratilo u pravcu Zvečana.

Pošto je zaustavljeno vozilo Euleksa, građani su propustili kolonu od devet vozila Kfora, koja se kretala od Jarinja ka Zvečanu, javlja izveštač RTS-a. Reč je o konvoju američkog kontingenta Kfora.

Barikada na kojoj je zaustavljeno vozilo Kfora nalazi se na magistralnom putu Kosovska Mitorovica–Lešak i jedna traka puta je prohodna.

Načelnik Kosovskomitrovačkog okruga Radenko Nedeljković rekao da su predstavnici lokalne samouprave dali saglasnost da se ispoštuje i uvaži dogovor koji je juče postigli predsednik Ruske Federacije Dmitrij Medvedev i EU.

"Dali smo pristanak da tri džipa Euleks policije prate ovu humanitarnu pomoć ne želeći da se više ovo pitanje politizuje, jer smatramo da je u dovoljnoj meri ispolitizovano. Ne želimo da kočimo da pomoć dođe do onih kojima je najpotrebnija, jer smatramo da na severu Kosova, a i na celom Kosovu i Metohiji, veliki broj ljudi živi od socijalne i humanitarne pomoći", objasnio je Nedeljković.

Nedeljković je dodao da se stav prema Euleksu u narednom periodu neće promeniti. "Mi nemamo ništa protiv Misije Euleks i onog trenutka kada se vrati svom mandatu i odustane od instaliranja kosovskih institucija na severu Kosova, imaće potpunu slobodu kretanja", zaključio je Nedeljković.

Direktor Odeljenja za međunarodne aktivnosti ruskog Ministarstva za vanredne situacije Jurij Bražnjikov rekao je da kolona ruskog Ministarstva od 25 teretnih vozila prevozi 240 tona, pre svega hrane, odeće i agregata za struju.

Bražnjikov je za agenciju Itar-Tas rekao da je na putu još jedan konvoj ruskog Minstarstva sa humanitarnom pomoći, koji se sada nalazi 60 kilometara od rumunsko-srpske granice.

Konvoj sa ruskom humanitarnom pomoći stigao je na Jarinje 13. decembra. Tada su dva kamiona prošla kontrolu Euleksa i nalaze se desetak metara od administrativne linije, na prostoru Kosova i Metohije. Treći kamion od tada stoji na samom punktu na Jarinju, dok su preostali kamioni sa ruskom pomoći kod Rudnice u centralnoj Srbiji.
Pogledaj vesti o: Ambasador Rusije,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija,   Hilari Klinton

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.