Izvor: Nezavisne Novine, 08.Feb.2018, 19:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski ambasador u SAD: Svjetski problemi se ne mogu riješiti bez Rusije

MOSKVA - Pokušaji SAD da za rješavanje svjetskih problema iskoriste uske formate, kakvi su sastanci u Vankuveru i Parizu, bez učešća Rusije, nemaju perspektivu, izjavio je ambasador Rusije u SAD Anatolij Antonov.

Pet zemalja — SAD, Francuska, Saudijska Arabija, Jordan i Velika Britanija — sastavile su u Vašingtonu dokument u kojem se razmatra ispunjavanje rezolucije Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << nacija 2254 o Siriji.

U Vankuveru je održan sastanak o Sjevernoj Koreji, na kojem su učestvovale zemlje-članice koalicije iz vremena Korejskog rata (1950-1953) na čelu sa SAD. Na sastanak nisu pozvane Kina i Rusija.

"Plaši to što u posljednje vrijeme SAD sve češće koriste neku vrstu konfiguracije, ujedinjenja zemalja, u kojoj nema Rusije. Takvi savezi su, vjerovatno, veoma prijatni, ali nemaju perspektivu", rekao je Antonov u intervjuu za kanala "Rusija 24".

On je kao primjer naveo vankuverski sastanak, na kojem su SAD i njihovi saveznici pokušali da izvrše dodatni pritisak na Sjevernu Koreju.

„Na sam skup nas nisu pozvali, rekli su: ’Dobro, ispričaćemo vam šta smo odlučili i šta bi Rusija trebalo da uradi‘“, rekao je Antonov.

"Takvo okupljanje, ne mogu da ga nazovem drugačije, održano je nedavno i u Parizu. Sastala se grupa zemalja bez Rusije, bez Kine, razmatrani su problemi nezakonite upotrebe hemijskog oružja… Takva politika je pseudopartnerstvo — zovu nas samo kada smo im potrebni, a ukoliko iskažemo mišljenje koje se razlikuje od mišljenja SAD, odmah se smatra da je moguće održati neke sastanke bez nas i pokušati riješiti problem bez nas — to neće doneti ništa dobro", naglasio je Antonov.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je ranije da sastanci "petorke" u Vašingtonu i Parizu u Siriji mogu da poremete ženevski proces.

Ministarstvo inostranih poslova Rusije saopštilo je, takođe, da razgovori učesnika sastanka o Sjievernoj Koreji u Vankuveru, tokom kojih je bilo riječi o jednostranim sankcijama Pjongjangu, podrivaju značaj odluka Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija. Pjongjang je sastanak u Vankuveru nazvao provokacijom.

(NN/sputniknews.com)
Pogledaj vesti o: Ambasador Rusije

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SAD NEPREDVIDIVE Ne znate kako će se sutra ponašati

Izvor: Blic, 09.Feb.2018, 09:51

Nedostatak predvidivosti aktuelnih američkih vlasti je jedan od ključnih problema u odnosima Rusije i SAD, izjavio je ruski ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov...- Ne znate šta će se desiti sutra, kako će se oni ponašati - rekao je on u intervjuu za rusku televiziju Rusija 24, Prenosi Tas...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.