PREPUCAVANJE RUSKOG I UKRAJINSKOG AMBASADORA: O izvinjavanju zbog rečnika i nesporazumu CEO SVET priča

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Feb.2022, 16:32

"PREPUCAVANJE" RUSKOG I UKRAJINSKOG AMBASADORA: O izvinjavanju zbog rečnika i nesporazumu CEO SVET priča

Kada su novinari upitali Peskova da prokomentariše reči Pristajka, portparol Kremlja je rekao da je veliku pažnju privuklo to što je Kijev morao da "objašnjava" izjavu ambasadora.

Izjave ambasadora Ukrajine u Velikoj Britaniji i Rusije u Švedskoj, privukle su velike pažnju javnosti. Dok je prvi komentarisao moguće članstvo u NATO, po izjavi drugog bi se moglo reći da pretnje Zapada ne potresaju Moskvu. Na izjavu ambasadora Ukrajine reagovao je i >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Kijev, ali i zvanična Moskva, koja je poručila da bi, ukoliko bi Ukrajina odbacila ideju da postane članica NATO, to bi značajno promenilo trenutnu situaciju. Prema rečima portparola Kremlja Dmitrija Peskova, takav potez bi značajno doprineo formulisanju "smislenijeg odgovora na ruske zabrinutosti".

Peskov je, naime, tako komentarisao izjavu Vadima Pristajka, ukrajinskog ambasadora u Velikoj Britaniji, koji je rekao da bi Kijev mogao da "razmisli da ne pristupi NATO" ako bi to moglo da pomogne da se spreči "rat" sa Rusijom. A potom je rekao da je njegova izjava pogrešno shvaćena, te da Ukrajina neće preispitati svoja nastojanja da se pridruži vojnom savezu.

Upitan da li bi Ukrajina mogla da preispita svoje ambicije da se pridruži NATO-u, ambasador Pristajko je rekao za BBC:

- Ne, to nije tačno i veoma sam srećan što imam ovu priliku da razjasnim svoj stav - izjavio je Pristajko, dodajući da je prethodni izveštaj BBC-a bio rezultat nesporazuma, pošto se u njemu, pozivajući na izjavu ambasadora, tvrdilo da bi Ukrajina mogla da odustane od svoje kandidature za pridruživanje NATO-u kako bi izbegla rat sa Rusijom.

- Mi trenutno nismo članica NATO-a i da bismo izbegli rat mi smo spremni na mnoge ustupke, i to je ono što radimo u razgovorima sa Rusima - poručio je Pristajko.

Ukrajinski šef diplomatije Oleg Nikolenko danas je dodatno razjasnio stav države i ponovio da su reči ambasadora Pristajka "pogrešno protumačene".

- Perspektiva članstva Ukrajine u NATO-u je sadržana u Ustavu i nijedna odluka ne može biti doneta suprotna njemu - rekao je on.

- To se teško može shvatiti kao gotov čin, promena konceptualne spoljnopolitičke promene Kijeva - istakao je Peskov.

Upitan da li bi takav korak zadovoljio Moskvu, Peskov je rekao: "Nesumnjivo".

- Nešto popravljeno, potvrđujući ukrajinsko odbijanje ideje o ulasku u NATO. Ovo je svakako korak koji bi značajno doprineo formulisanju smislenijeg odgovora na ruske zabrinutosti - rekao je Peskov.

Pažnju je privukla i izjava ambasadora Rusije u Švedskoj, Viktora Tatarintseva, koji je jasno i glasno poručio da se Moskva ne tangira previše zbog pretnji sankcijama.

- Izvinite zbog mog rečnika, ali za**** nas za sankcije - rekao je Tatarintsev za Aftonbladet.

Nakon izjave ruskog ambasadora ministri finansija zemalja G7 zapretili su Rusiji sankcijama ukoliko krene invazija na Ukrajinu.

Kako se navodi u zajedničkom saopštenju, spremni su da "kolektivno uvedu ekonomske i finansijske sankcije" u slučaju dalje vojne agresije Rusije prema Ukrajini.

- Kontinuirano gomilanje ruske vojske na granicama Ukrajine je razlog za veliku zabrinutost. Mi, ministri finansija G7, naglašavamo našu spremnost da delujemo brzo i odlučno da podržimo ukrajinsku ekonomiju, istovremeno podržavajući tekuće napore da se hitno identifikuje diplomatski put ka deeskalaciji - navodi se u saopštenju koje je izdato danas.
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.