Čepurin: U politici kao i svuda postoje majmuni

Izvor: Politika, 27.Nov.2013, 15:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čepurin: U politici kao i svuda postoje majmuni

BEOGRAD – Ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Čepurin rekao je danas da Rusija prihvata stratešku orijentaciju Beograda prema evrointegracijama, ali da za Moskvu postoje „crvene linije”, da to ne poremeti odnose sa Rusijom i da ne pristupa NATO savezu.

Gostujući u beogradskoj Akademiji za diplomatiju i bezbednost, ruski ambasador u odgovoru na pitanje bivšeg gradonačelnika Cetinja Aleksandra Aleksića, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << koji je pitao da li se može zaustaviti priključenje Crne Gore NATO, kazao je da „u politici kao i svuda postoje majmuni”.

„Da li ste videli medijsku anketu o popularnosti stranih političara u Srbiji? Ako niste, onda Vam neću reći ko je prvi. A pretposlednji je taj na kojeg ste verovatno mislili. To je kao moda. Najpre to neko radi svesno, a onda se pojavi mnogo njih koji trče za njim nadajući se banani”, objasnio je Čepurin.

On je ponovio da je NATO atavizam prošlog veka, istakavši da u prethodnom odgovoru nije mislio ni na koga konkretno, nego da je to načelna ocena, kao i da bi bila „ludost” da Srbija pristupi NATO.

Tokom predavanja studentima Čepurin je više puta ponovio da svi imaju „maštu” koja pada u vodu u sudaru sa realnošću navodeći primer Ukrajine koja se po njegovim rečima sa realnošću susrela kada je trebalo da potpiše sporazum o slobodnoj trgovini sa Evropskom unijom.

„Stekao se utisak da će svake godine iz EU u Ukrajinu pristizati desetine milijardi evra, a zapravo je bilo reči o jednoj milijardi za sedam godina. A šteta od prekida slobodne trgovine sa Rusijom bila bi stotinu puta veća”, istakao je Čepurin.

On je ocenio da se takve stvari obično dešavaju u zemljama koje su u teškom položaju, kada je „velika privlačnost zapadnog centrizma”, navodeći da je slično bilo u Rusiji u poslednjoj deceniji prošlog veka.

„Ako kažemo da ćemo od sada da budemo kao Nemci, to je san. Ali u životu to nije tako. Videli smo na primeru Ukrajine. U svakom slučaju Rusija kaže, to je bila odluka Ukrajine. Protiv toga smo da se na Kijev vrši pritisak”, kazao je Čepurin.

Ruski ambasador istakao je, navodeći primer Čečenije, da sve separatističke snage mogu da opstanu samo uz pomoć iz inostranstva i ponovio da „prijatelji kažu: Kosovo je Srbija”.

Čepurin je rekao da Rusija prihvata odluku suverene Srbije da joj je prioritet priključenje EU, ali da to ne bi trebalo da komplikuje odnose sa Rusijom niti sa Evroazijskom unijom koja bi trebalo da bude proglašena 2015. godine.

„Za nas je jedino neprihvatljivo da bilo koji oblik integracija remeti naše odnose, recimo naš bezvizni režim. Kada je ministar odbrane Sergej Šojgu nedavno bio u Beogradu, na svim sastancima mu je potvrđeno da se Srbija ne priključuje NATO savezu”, istakao je Čepurin.

Zaključujući predavanje on je ocenio da je privatizacija NIS-a bila uspešna i da Srbija ne bi imala ekonomskih teškoća ukoliko bi imala pet takvih kompanija.

Početak izgrađe Južnog toka kroz našu zemlju koja je „energetsko čvorište regiona”, prema njegovim rečima bi trebalo da donese Srbiji dobit ne samo od tranzita gasa, već i od skladištenja, pokretanja gasnih elektrana i drugih oblika industrijske proizvodnje.

Tanjug

objavljeno: 27.11.2013.
Pogledaj vesti o: Ambasador Rusije,   Moskva

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Čepurin: Bila bi ludost da Srbija pristupi NATO-u

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Nov.2013

Ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Čepurin rekao je danas da Rusija prihvata stratešku orijentaciju Beograda prema evrointegracijama, ali da za Moskvu postoje "crvene linije", da to ne poremeti odnose sa Rusijom i da ne pristupa NATO savezu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.