Izvor: Blic, 08.Dec.2016, 13:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čepurin: Srbi da iskoriste svoj talenat za fiziku i matematiku i da zajedno sa Rusijom privređuju

Srbija je strateški partner Rusije i trgovinska saradnja dve zemlje je sve veća, izjavio je danas ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Čepurin.

- Za devet meseci ove godine izvoz iz Srbije u Rusiju je porastao 9,1 odsto, a 2017. godine treba da bude godina povratka celokupne trgovinske razmene na liniju rasta - kazao je Čepurin na skupu u Beogradu o podršci Rusije socijalno-ekonomskom razvoju Srbije. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

Po njegovim rečima, o tome gde su prilike za unapređenje privredne saradnje Rusije i Srbije odlučivaće zajedno vlade i poslovne zajednice dve zemlje.

- Postoji volja za unapređenje privredne saradnje Rusije i Srbije, samo je potreban aktivan odnos vlada i privrednika da se dobri planovi realizuju - rekao je Čepurin.

Srbija da poveća izvoz voća i povrća u Rusiju

Ukazao je da Rusija nema klimatske uslove za proizvodnju dovoljnih količina poljoprivrednih proizvoda, posebno voća i povrća, i da tu šansu Srbija treba da iskoristi da poveća izvoz robe na rusko tržište.

- Srbi su prirodno nadareni za fiziku i matematiku i možemo nešto zajedno da proizvedemo u naprednim privrednim granama - kazao je Čepurin.

On je preporučio privrednicima u Srbiji da se više okreću velikim tržištima.

Čepurin je istakao da rusku privredu nisu urušle sankcije zapadnih zemalja.

- Rusija sigurno stoji na nogama i prilagodila se ilegalnim restrikcijama svetskih tržišta energenata, a domaća valuta se stabilizovala - istakao je Čepurin.

On je dodao da se očekuje da će inflacija u Rusiji sa 12,9 odsto u 2015. pasti na šest odsto u 2016. a da će u naredne dve godine iznositi četiri odsto.Srbije

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.