Bocan-Harčenko: Dužni smo da pamtimo pouke iz Prvog svetskog rata

Izvor: RTS, 11.Nov.2019, 15:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bocan-Harčenko: Dužni smo da pamtimo pouke iz Prvog svetskog rata

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko naglasio je da Spomen-kosturnica ruskih vojnika, ali i svi spomenici palim borcima, šalju poruku da smo "dužni da vodimo računa o poukama Prvog svetskog rata, kao i o svim ratovima u Evropi i u svetu".
Parastosom i polaganjem venaca na Spomen-kosturnicu ruskih vojnika na Novom groblju, obeležen je Dan primirja u Prvom svetskom ratu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
"Moramo voditi računa da sarađujemo na najbolji način. Mi, tadašnji saveznici i tadašnji neprijatelji, sada smo partneri. Moramo da postanemo još bolji partneri i da čuvamo krhki mir u Evropi, da vodimo računa i da pamtimo da je teško uspostaviti stabilnost, a da se ona može brzo srušiti", naveo je Bocan-Harčenko.
Istakao je da Srbija nije zaboravila Ruse poginule u Prvom svetskom ratu i naveo da je spomenik na Novom groblju najveći u Evropi i da čuva sećanje i pamćenje na ruske vojnike, junake, koji su poginuli na Solunskom frontu u Makedoniji i tokom odbrane Beograda.
"Oni su štitili Srbiju i Rusiju dostojanstveno i plemenito su ispunjavali svoje savezničke obaveze. Isto tako ovaj spomenik je dokaz, simbol neotuđivih veza između Rusije i Srbije, ruskog i srpskog naroda. Čim je rat izbio Rusija i ruski ljudi, bez ikakvog razmišljanja, odmah su krenuli u rat braneći Srbiju", podsetio je ruski ambasador.
Ukazao je i na pouznatu izreku ruskog rukovodstva u to vreme "nećemo vraćati mač u korice dok ne oslobodimo braću Srbe, Srbiju, najmlađeg i najomiljenijeg člana slovenske porodice".
Jedan pripadnik Konjičko-gardijske jedinice, koji je najverovatnije obeležen na spomeniku, umirući u Srbiji rekao je da umire u svojoj otadžbini, misleći da su u teškoj situaciji Rusija i Srbija neotuđive.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Bocan-Harčenko: Spomenik ruskim vojnicima simbol neotuđivih veza Srbije i Rusije

Izvor: Danas, 11.Nov.2019

Ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je danas, prilikom polaganja venca na spomen-kosturnicu ruskim vojnicima palim u Prvom svetskom ratu, da je taj spomenik dokaz i simbol "neotuđivih veza" Rusije i Srbije, kao i ruskog i srpskog naroda. Članak Bocan-Harčenko: Spomenik ruskim...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.