Izvor: Politika, 16.Okt.2014, 15:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beograd pod zapadnim reflektorima

Izvesno je da će nemački ambasador Hajnc Vilhelm prisustvovati današnjoj vojnoj paradi, dok iz ambasade SAD niko ne dolazi

Američki ambasador Majkl Kirbi neće prisustvovati današnjoj vojnoj paradi, na kojoj je počasni gost predsednik Rusije Vladimir Putin. Kako su „Politici” odgovorili u ambasadi SAD, centralnoj proslavi 70-godišnjice oslobođenja Beograda neće prisustvovati ni ambasador Kirbi niti bilo ko drugi iz američkog diplomatskog predstavništva.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << />
„Ambasada SAD je primila poziv Vlade Srbije da prisustvuje svečanim događajima 16. i 19. oktobra. Predstavnici ambasade SAD neće prisustvovati svečanosti 16. oktobra, ali će ambasador Kirbi biti prisutan na svečanosti povodom godišnjice oslobađanja Beograda 19. oktobra”, rekli su u američkoj ambasadi na pitanje „Politike” hoće li Majkl Kirbi doći na vojnu paradu.

Dvadeset četiri sata uoči početka velike vojne parade „Politika” nije uspela da sazna koji će sve zapadni ambasadori prisustvovati današnjoj proslavi. Ministarstvo odbrane Srbije je, kako saznajemo, pozvalo predstavnike svih diplomatskih predstavništava u Beogradu, ali juče još nisu imali informaciju ko će od ambasadora doći.

Kako smo saznali proverom u nekoliko ambasada, nemački ambasador Hajnc Vilhelm i vojni ataše sigurno će prisustvovati paradi, a u britanskoj je samo rečeno da će „ambasada biti reprezentovana”, što verovatno znači da će doći neko od službenika nižeg ranga od ambasadora. Naše pitanje upućeno predstavnicima ambasade Francuske ostalo je bez konkretnog odgovora, uz napomenu da će nova ambasadorka Kristin Moro to potvrditi Ministarstvu spoljnih poslova Srbije „ako odluči da ide”.

Neki predstavnici zapadnih zemaljanisu, naime, krili da nisu oduševljeni što će na centralnoj proslavi oslobođenja Beograda počasni gost biti predsednik Putin, pa je bilo za očekivati da će i nedolaskom ili diplomatskim rangom onih koji će doći danas izreći stav prema tome.

U kakvoj se poziciji Srbija našla, balansirajući između Istoka i Zapada i dokazujući to i pozivom Putinu dok se zaklinje u evropske integracije, to jest Evropsku uniju, koja je ruskom predsedniku uvela sankcije, dobro ilustruje i naslov teksta britanske agencije Rojters – „Paradom za Putina Srbija hoda po tankoj žici”. Putinova poseta je, ocenjuje ova agencija, gest „pun simbolike usred podela između Istoka i Zapada u stilu hladnog rata povodom Ukrajine koje su Srbiju, zemlju koja je politički dužnik Rusije, ali svoju ekonomsku budućnost vidi u EU, primorale na delikatno balansiranje”.

Rojters navodi da Vašingtonu „nije prijatno što će Putin i njegov vrhovni vojni zapovednik prisustvovati paradi 4.500 srpskih vojnika dok NATO upozorava da ruski vojnici i dalje ratuju na istoku Ukrajine”.

Svetske agencije najavile su posetu ruskog predsednika Putina Srbiji, stavljajući akcenat na činjenicu da ona pada u vremeukrajinske krize, preneo je Tanjug. Agencija Asošijeted pres navodi da Beograddočekuje Putina uz crveni tepih u trenutku dok se dok se Srbija nalazi usred spora Moskve i Zapada oko Ukrajine.

„Ova balkanska država sve je više suočena sa teškim izborom: da li da nastavi svojim zvanično proglašenim putem ka članstvu u EU ili da odustane od tog cilja i učvrsti veze sa svojim tradicionalnim slovenskim saveznikom Rusijom”, piše AP.

Putin, čiji su se odnosi sa EU pogoršali zbog Ukrajine, i dalje može da računa na toplu dobrodošlicu u Beogradu koji je odbio da se pridruži evropskim sankcijama Moskvi, navodi agencija Frans pres, uz ocenu da je takva vrsta podrške „retka u Evropi”.

I dok se zapadni diplomatski predstavnici u Beogradu drže uzdržano – samo je Vilhelm juče rekao Tanjugu da očekuje da će ruski predsednik Vladimir Putin doći u Beograd „sa porukom pomirenja” s obzirom na to da je povod njegovog dolaska oslobađanje srpske prestonice u Drugom svetskom ratu – Rusi ne kriju zadovoljstvo Putinovom posetom.

„Suđeno je da poseta bude uspešna. Ništa ne može sprečiti taj uspeh, samo možda kiša tokom parade”, rekao je ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Čepurin Tanjugu.

U to da će se Putinova poseta Srbiji veoma pažljivo pratiti nema nikakve sumnje i najviši zvaničnici Beograda su u više navrata izjavili da su toga svesni. A nema ni sumnje da je ovim balansiranjem između dve „glavne” strane sveta, koje neko naziva hodom po tankoj žici, a neko sedenjem na dve stolice, što opet govori da je takva pozicija na duže staze neodrživa, Beograd ponovo, bar za neko vreme, važna tačka na mapi sveta, ili barem Evrope. Ne može se poreći da je glavni grad Srbije postao poželjno odredište za važne političare i državnike sa raznih strana sveta. Posle Putina, u decembru će biti organizovan veliki multilateralni skup državnika iz jugoistočne Evrope, u čijem središtu je – kineski premijer.

A uoči dolaska Putina, tu je, u trodnevnoj poseti, američki senator Kristofer Merfi. Juče su sa njim razgovarali i premijer Aleksandar Vučić i predsednica parlamenta Maja Gojković, kao i članovi Odbora za spoljne poslove i članovi stalne delegacije Narodne skupštine u Parlamentarnoj skupštini OEBS-a, i, naravno, sa članovima Poslaničke grupe prijateljstva sa SAD.

Cilj posete senatora Merfija, koji je i predsedavajući Potkomiteta za Evropu Senata SAD,jeste pružanje podrške nastavku evroatlantskih integracija, najavila je ambasada SAD. Ono što je, prema saopštenjima sa svih ovih sastanaka, posebno značajno njegovim domaćinima jeste to što je najavio sastanak sa američkim investitorima koji su zainteresovani za investiranje u Srbiju.

Ipak, koliko na ovoj poseti najmlađeg američkog senatora možemo da zahvalimo dolasku ruskog predsednika? Poznavaoci prilika u diplomatskim krugovima tvrde da Amerikanci prosto nisu mogli da dopuste da Putinova poseta prođe bez njihovog upadljivijeg prisustva. A poseta jednog senatora je prilično upadljiva, iako je realizovana u okviru njegove turneje po regionu.

Upravo to je i jedan od razloga, kako ističe Jelena Milić, direktorka beogradskog Centra za evroatlantske studije, što je nemoguće reći da on dolazi samo zbog Putina. Kako je bilo najavljeno da će Merfi razgovarati i sa različitim grupama civilnog društva, ona je za „Politiku” juče potvrdila da je bila na tom skupu, ali je on bio zatvorenog tipa i o tome nije mogla da priča. Ipak, govoreći o razlozima njegove posete, Jelena Milić kaže da, imajući u vidu teme razgovora sa srpskim zvaničnicima (između ostalog, mogućnost za dalja ulaganja američkih investitora u Srbiju i zabrinutost za srpsku energetsku diverzifikaciju i efikasnost), ne može da isključi da njegova poseta ima barem indirektne veze sa Putinom.

„U stvari, pre bih rekla da je to povezano sa pojačanim ruskim interesovanjem za Balkan i aktivnostima na Balkanu”, kaže Jelena Milić, koja je uverena da je Putinova „brzinska” poseta Beogradu, s obzirom na vreme i koncept, „priređena od strane Rusa i da smo mi bili prinuđeni da prihvatimo taj ’poziv’”.

Biljana Baković

objavljeno: 16.10.2014.
Pogledaj vesti o: Ambasador Rusije,   Vladimir Putin

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.