Ambasador RF Aleksandar Bocan Harčenko o situaciji u Ukrajini

Izvor: Vostok.rs, 28.Feb.2014, 16:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ambasador RF Aleksandar Bocan Harčenko o situaciji u Ukrajini

28.02.2014. -

Potreban konsenzus, uključujući istočne i južne regione

Ruski ambasador izražava posebnu zabrinutost zbog samovolje demonstranata radikalnih snaga kako u Kijevu, tako i drugim gradovima širom Ukrajine, što je dovelo do kršenja ljudskih prava Rusa i drugih manjina.

Ruska Federacija zastupa stav da je neophodno >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << da u Ukrajini dođe do opšteg konsenzusa, koji uključuje i mišljenja istočnih i južnih regiona - Krima i Sevastopolja, istakao je ambasador Rusije u BiH Aleksandar Bocan-Harčenko i naglašava da je reč o unutrašnjem pitanju te zemlje.

Moskva je zabrinuta zbog situacije u Ukrajini i očekuje da će se rešenje naći u okviru sporazuma koji je predsednik Viktor Janukovič 21. februara postigao sa liderima opozicije.

"Nažalost, ovaj sporazum se ne poštuje od opozicije, nema nikakvih akcija kada je reč o razoružavanju radikalnih, odnosno paravojnih elemenata među demonstrantima. Takođe, prema ovom dogovoru predviđen je, pre svega, proces ustavne reforme i tek nakon toga organizacija predsedničkih izbora, a sada se to pokušava napraviti naopako i izbori provesti u maju", upozorava Bocan-Harčenko.

Ruski ambasador izražava posebnu zabrinutost zbog samovolje nacionalističkih snaga kako u Kijevu, tako i drugim gradovima širom Ukrajine, što je dovelo do kršenja ljudskih prava Rusa i drugih manjina.

Kao primjer kršenja prava, ambasador Bocan-Harčenko navodi poništavanje zakona, kojim se dozvoljava upotreba ruskog jezika, što je protivno međunarodnim obavezama Ukrajine, i standardima koje promoviše EU za nacionalne manjine.

Potpuno su neprihvatljivi i vandalski napadi na verske objekte i druge spomenike od kulturno-istorijskog značaja, posebno skrnavljenje memorijala oslobodiocima Ukrajine od fašizma, ističe Bocan Harčenko u intervjuu Srni.

Ruski ambasador podseća da je do dogovora od 21. februara došlo u prisustvu ministara spoljnih poslova Nemačke, Francuske i Poljske, te da ga je podržala i EU.

Prema njegovim rečima, odgovornost za stabilizaciju kako političke i bezbednosne, tako i ekonomske situacije unutrašnja je stvar Ukrajine.

"Nadamo se da će biti pokrenut politički proces, čime će se doći do pomirenja, do prihvatljivog pravnog okvira u kojem će svima biti zaštićena prava", navodi Bocan-Harčenko.

Ambasador Ruske Federacije u BiH napominje da je ekonomska situacija u Ukrajini vema loša, na rubu kolapsa. Stvara se umesto vlade nacionalnog jedinstva "vlada pobednika" sa učešćem nacional-ekstremističkih snaga.

Komentarišući način na koji mediji u BiH izvještavaju o Ukrajini,  Bocan-Harčenko ukazuje da postoji potreba za sveobuhvatnim sagledavanjem situacije i objektivnijim odnosom.

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.