Konuzin: EU stavlja političke ciljeve iznad fer pleja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Dec.2011, 10:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Konuzin: EU stavlja političke ciljeve iznad fer pleja

BEOGRAD -

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Konuzin rekao je da se Moskva neće uključivati u tehničke pregovore Beograda i Prištine.

"Stav Rusije u vezi s tim pregovorima je dobro poznat. Ne nameravamo da se u njih uključujemo", kazao je Konuzin za list Danas.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />Konuzin je ocenio da "evropski partneri" svoje političke ciljeve stavljaju iznad "zakonitosti, opšte prihvaćenih pravila i fer pleja", nakon što je prošle nedelje Euleks na administrativnom prelazu Jarinje tri dana zadržavao ruski konvoj sa humanitarnom pomoći za Srbe na severu Kosova.

"Moje lično iskustvo u komunikaciji s Misijom EU u oblasti vladavine prava potvrdilo je tendenciju koja se pojavila kod naših evropskih partnera - rukovoditi se u međunarodnim poslovima pre svega političkim razlozima, pa čak i ako to ne odgovara zakonitosti ili opšte prihvaćenim principima i fer pleju. Ne isključujem da je na Evropljane, kao što to biva, izvršen pritisak", rekao je Konuzin i dodao da u vezi s dostavom pomoći nije imao kontakt sa premijerom Kosova Hašimom Tačijem, za koga je rekao da je uticao na Evropljane.

On je rekao da je "humanitarnom konvoju Ministarstva za vanredne situacije Rusije najpre na Jarinju dato zeleno svetlo za prolazak preko prelaza, a posle je kolona blokirana.

"A sve to iako su nas pre toga uveravali da je put otvoren. Na isti način se EU rukovodila političkim interesima tokom nedavne operacije u Libiji, kad je izašla van relevantnih rezolucija SB UN", rekao je ruski ambasador.

Što se tiče odluka Evropske unije od 9. decembra o statusu kandidata Srbije, i ovde je EU polazila isključivo od političkih ciljeva, odnosno da se nametnu novi uslovi, rekao je Konuzin i dodao " da će se ova taktika nastaviti".

On je rekao da Rusija namerava da i dalje pruža humanitarnu pomoć Srbiji, ali i političko-diplomatsku, pre svega u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija.
Pogledaj vesti o: Eulex,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Konuzin: EU stavlja političke ciljeve iznad fer-pleja

Izvor: EMportal, 20.Dec.2011

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Konuzin rekao da se Moskva neće uključivati u tehničke pregovore Beograda i Prištine, a da evropski partneri svoje političke ciljeve stavljaju iznad zakonitosti, opšteprihvaćenih pravila i fer pleja.

Nastavak na EMportal...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.