Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Maj.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Apel školama i roditeljima da brinu o učenicima na kupalištima

BEOGRAD - Direktor Javnog preduzeća "Ada Ciganlija" Predrag Petrović apelovao je danas na škole i roditelje da povedu računa o maturantima koji sve više vremena provode na Savskom jezeru pijući alkohol.

"Naši spasioci imali su tokom proteklog vikenda velikih problema s maturantima, koji su pod dejstvom alkohola provodili noći na Adi Ciganliji", rekao je Petrović.

On je upozorio >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da je na jezeru sada opasno kupanje, jer je temperatura vode samo 15 stepeni, a napolju je 30 stepeni i da je ta temperaturna razlika opasna za ljudski organizam, a kada se tome doda i alkohol - tragedije su neizbežne.

Podsetivši da su spasioci na jezeru, iako sezona kupanja još zvanično nije počela, Petrović je posetioce upozorio na neophodnost minimalnog vođenja računa o svojoj bezbednosti, a posebno roditelje da povedu računa o deci, da ih ne puštaju da sami, bez nadzora, dolaze na jezero.

Govoreći o jučerašnjoj nesreći, u kojoj se na levoj obali jezera, kod centralnih tribina u blizini tornja, gde je i tokom sezone zabranjeno kupanje, udavio maloletni D.M. (13) iz Rakovice, on je istakao da je u tom delu dubina jezera pet metara i da je nesreća bila neminovna, iako su u blizini bili spasioci i ekipe Hitne pomoći.

Zvanična sezona kupanja na Adi Ciganliji počinje čim se steknu uslovi, jer kupanje u jezeru nije vezano za određeni datum, rekao je Petrović, izrazivši očekivanje da će se voda do 1. juna zagrejati na minimalnih 22 stepena.

"Tada će zvanično biti objavljen početak sezone, što znači da će na jezeru svakodnevno biti spasioci, ekipe Hitne pomoći i sve druge prateće službe koje su u funkciji kupališta", dodao je on.

Petrović je podsetio da su najrizičnija grupa, odnosno oni koji najčešće stradaju, adolescenti zbog nekontrolisanog konzumiranja alkohola.

Tokom prošle godine Savsko jezero odnelo je pet života. Letnja sezona kupanja počela je 9. juna, a već 14. juna od srčanog udara, koji ga je pogodio dok je bio u vodi, umro je V.S (56).

Posle šest dana nastradao je i petnaestogodišnji D. N. iz Beograda koji se kupao u delu jezera gde je kupanje zabranjeno.

Treća žrtva je Ž. D. (26) iz Niša, koji je ceo dan pio pivo sa prijateljima i uveče krenuo da se kupa. Iako neplivač, udaljio se od obale i potonuo.

Zatim su se početkom jula za manje od 24 časa dva mladića utopila u Savskom jezeru.

B. V. (30) iz Mladenovca koji se kupao u neuređenom delu jezera, iako je bio neplivač, bio je četvrta žrtva, a samo dan kasnije utopio se i N. V. (25) iz Guncata kod Barajeva, koji je pokušao da pomogne svojoj drugarici neplivaču, koja se davila u vodi. Mladić se utopio, dok su devojku spasli kupači.

Nesrećni slučajevi dešavali su se, uglavnom, van zvaničnog kupališta i posle radnog vremena spasilaca i Hitne pomoći.

U Srbiji ne postoji Zakon o uređenju plaže, kao ni pravni okviri o bezbednosti kupača i o spasilačkim službama.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.