Štrajk prosvetara ako ne budu isplaćene nagrade

Izvor: S media, 29.Sep.2011, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Štrajk prosvetara ako ne budu isplaćene nagrade

Sindikat obrazovanja Srbije najavio je danas mogućnost stupanja u štrajk krajem oktobra. Prosvetari traže jubilarne nagrade za 2009. i 2010.

Sindikat obrazovanja Srbije najavio je danas mogućnost stupanja u štrajk krajem oktobra ukoliko do tada zaposlenima u prosveti ne budu isplaćene zaostale jubilarne nagrade za 2009. i 2010. godinu

Predsednik sindikata Branislav Pavlović rekao je da iako su jubilarne nagrade za 2009. i 2010, prema >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << potpisanom Protokolu iz februara ove godine, već trebalo da budu isplaćene, početak isplate se stalno odlaže i pomera, tako da se "postavlja pitanje da li će ove nagrade uopšte biti isplaćene".

Pavlović je na konferenciji za novinare podsetio da bi prema poslednjim najavama ministra prosvete Žarka Obradovića zaostale jubilarne nagrade trebalo da budu isplaćene po usvajanju rebalansa budžeta za ovu godinu.

"Rasprava o rebalansu počeće 11. oktobra, a koliko će da traje, šta će biti usvojeno i kada će posle toga i na koji način biti isplaćene jubilarne nagrade, sam Bog zna", kazao je Pavlović.

Prema njegovim rečima, isplatu zaostalih jubilarnih nagrada očekuje oko 10.000 zaposlenih, a za to je potrebno izdvojiti oko 600 miliona dinara.

Kako je objasnio, za 10 godina rada dobija se pola prosečne bruto plate, za 20 godina celu, a za 30 jedna i po prosečna bruto plata.

"Apsloutno smo sigurni da su ove jubilarne nagrade mogle biti isplaćene i pre rebalnsa budžeta jer se ne radi o nekoj prevelikoj sumi", naveo je Pavlović.

Raspodela i smeštaj brucoša u domove

Obradović: Priprema udžbenika na albanskom

On je najavio sednicu republičkog odbora Sindikata obrazovanja Srbije za kraj oktobra na kojoj će biti razmatrana situacija u vezi sa isplatom jubilarnih nagrada i eventualno doneta odluka o štrajku.

Prema Pavlovićevim rečima, nezadovoljstvo je veliko i medju članovima ostalih sindikata, pa je moguće da više sindikata stupi u štrajk.

Unija sindikata prosvetnih radnika najavila je pre nekoliko dana da će 3. oktobra održati štrajk upozorenja u školama ako do 30. septembra Vlada Srbije ne isplati jubilarne nagrade ili ne da pisanu garanciju da će to učiniti najkasnije do 14. oktobra.

(Beta)
Pogledaj vesti o: Štrajk prosvetnih radnika

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.