Obradović: Dva odsto povišice prosvetarima realnost

Izvor: Kurir, 03.Sep.2012, 09:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obradović: Dva odsto povišice prosvetarima realnost

BEOGRAD - Ministar prosvete i nauke Žarko Obradović izjavio je jutros da za prosvetne radnike ekonomska realnost ne dozvoljava povišicu veću od ponuđenih dva odsto i izrazio nadu da će, uprkos najavi današnjeg štrajka upozorenja Unije prosvetnih radnika Srbije, većina škola prvog dana nove škoksle godine otvoriti vrata đacima.

"Neke od organizacija unutar sindikata koji organizuje štrajk odustale su od toga da potpuno štrajkuju i najavile da će raditi >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << 30 minuta. Ja se nadam da će se time povesti i ostali i da će sve škole početi školsku godinu na vreme.", kazao je Obradović za RTS i istakao da štrajk upozorenja za danas najavljuje samo jedan, od ukupno četiri, reprezentativna sindikata.

On je kazao da bi Vlada Srbije i njegovo ministarvo želeli da prosvetni radnici dobiju veću povišicu od ponuđenih dva odsto, ali da je ekonomska situacija takva da je to jedino realno i moguće.  Vlada je prošle nedelje reprezentativnim sindikatima obrazovanja ponudila povišicu od dva odsto za oktobarske zarade, kao i povišicu od dva odsto u aprilu.

Sindikati nisu zadovoljni ovom ponudom, a razgovori treba da se nastave.

"Niko ne dovodi u pitanje da bi trebalo ulagati više u obrazovanje i da bi plate trebalo da budu veće, ali reč je o realnosti, ima novca onoliko koliko ima u budžetu", kazao je ministar.

On je istakao i da nije poenta samo u zaradama, već da se sindikatima u prosveti poručuje da neće biti otpuštanja i da će im biti isplaćene jubilarne nagrade.

Obradović je istakao da škole spremno dočekuju početak školske godine, spremni su besplatni udžbenici za đake od prvog do četvrog razreda, a škole su uređene i renovirane koliko su to sredstva dozvolila.

Nova školska godina za oko 900.000 đaka u Srbiji zvanično počinje danas, ali neki učenici će se odmarati dan duže zbog štrajka upozorenja koji organizuje Unija sindikata prosvetnh radnika. Unija ima članstvo od oko 30.000 zaposlenih u oko 700 škola.

Protest će početi u podne na Trgu Nikole Pašića, a razlozi za nezadovoljstvo su, kako navode u Uniji sindikata prosvetnih radnika, loš materijalni položaj zaposlenih u obrazovanju, ali i generalno loši uslova rada u školama i odnos države prema prosveti.

Članovi tog sindikata će, nakon okupljanja na Trgu Nikole Pašića krenuti u protestnu šetnju, a svoje zahteve će dostaviti i prijem zatražiti, kod predsednika Srbije Tomislava Nikolića, premijera Ivice Dačića i ministra prosvete i nauke Žarka Obradovića.

Taj sindikat traži da prosvetnim radnicima u oktobru plate budu usklađene sa inflacijom, a da od naredne godine imaju zarade 30 odsto veće od proseka.

Traže se i bolji uslovi rada i odnos prema prosveti, kao i rešavanje problema viška zaposlenih, a prema podacima tog sindikata više od 3.000 nastavnika nema pun fond časova.

Članovi Unije prvog dana školske godine časove će držati jedino đacima prvacima, a njih će ove godine biti oko 73.000, što je oko dve hiljade manje nego prošle godine.

Besplatne udžbenike na početku nove školske godine dobiće više od 300.000 đaka od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola u Srbiji.

Za četiri generacije osnovaca ili ukupno 303.500 đaka spremljeno je 2.881.000 knjiga, za šta je izdvojeno oko 750 miliona dinara iz budžeta.

Gradska uprava u Beogradu obezbedila je po dva besplatna kompleta udžbenika za sve razrede osnovnih škola, jedan koji će se koristiti u školi, a drugi kod kuće.  Školarce će dočekati i ormarići u kojima će moći da odlažu svoje udžbenike i ostalu školsku opremu.
Pogledaj vesti o: Štrajk prosvetnih radnika,   Nova godina

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.